Lukion opettajani sanoi kerran historiantunnilla, että paras hallitusmuoto olisi valistunut yksinvaltius. Jos todella olisi ihminen, joka sellaiseen tehtävään sopisi, niin se olisi varmaankin parempi kuin mm. päätöksenteossaan usein varsin hidas demokratia. Mutta tässä oli kuitenkin se kuuluisa sana "jos"...
Ihminen on usein itsekäs ja ajaa omaa ja oman viiteryhmänsä etua. Näin toimivat myös useat kristityt. Yhdysvalloissa näkee selvästi miten moni evankelikaali on asettanut kompastusta evankeliumille, kun on valtaa tavoitellut, ja valtaa myöskin saanut. Samaa voidaan todeta myös Venäjän ortodoksisen kirkon johtajista. Olen hieman huolissani siitä, että Suomessakin osalla tuntuu joskus menevän sekaisin politiikka ja kristinusko.En pidä lainkaan huonona että kristityt ovat mukana politiikassa, päinvastoin. Politiikka koskee demokratiassa meitä kaikkia. Seurakunnan juttu on kuitenkin ennen kaikkea evankeliumi. Suomen Vapaakirkossa pastorit eivät ole yleensä julkisesti mukana puoluepolitiikassa. Vapaaseurakuntien jäsenissä on useiden puolueiden kannattajia mukana. Paimenet ovat laumansa paimenia kunkin poliittisista sitoutumuksista riippumatta.
Kristittyjen tulee rukoilla hallitustensa puolesta aina, oli vallassa sitten oikeistoa tai vasemmistoa, liberaaleja tai konservatiiveja. Kaikkien puolueiden edustajat ovat yhtä lailla Luojan luomia ihmisiä. Politiikka ja puolueet liittyvät toki meidän järjestelmässä varsin tiiviisti yhteen. Seurakuntaan ovat kuitenkin tervetulleita kaikkien puolueiden edustajat, kuin myös ne, joita politiikka ei kiinnosta.
Englantilainen poliitikko Sir Winston Churchill (1874-1965) on sanonut: "Monia valtiomuotoja on kokeiltu ja kokeillaan tässä synnin ja murheen maailmassa. Kukaan ei väitä, että demokratia olisi täydellinen tai kaikkitietävä. Itse asiassa, on sanottu, että demokratia on huonoin hallintotapa, ellei mukaan lasketa kaikkia muita hallintotapoja, joita aika ajoin on kokeiltu."
Me ihmiset olemme turmeltuneita. Saatamme sortaa toisiamme, jos saamme valtaa. Sekulaarissa oikeusvaltiossa meillä on kaikilla samat rajoitukset ja samat oikeudet. Järjestelmämme on epätäydellinen. Siinä on vikoja ja puutteita. Sitä voi parantaa pienin askelin, ei kertarysäyksellä (vallankumous). Utopiaan tässä ajassa pyrkivä sokea idealismi on sen sijaan johtanut historiassa suuriin kärsimyksiin.
Paras hallitusmuoto on Jeesuksen Kristuksen johtama teokratia. Se toteutuu vielä kerran eskatologisessa täyttymyksessä. Tässä ajassa paras hallitusmuoto on kuitenkin sekulaari demokratia, missä valtaa rajoitetaan, ja missä se myös vaihtuu rauhanomaisesti.
Demokratia tarvitsee toimiakseen valveutuneita äänestäjiä. Jotta olisimme valveutuneita äänestäjiä, meidän täytyy osata ajatella. Jotta osaisimme ajatella tarvitsemme sivistystä. Koulutus ja lukeminen ovat sivistyksemme kulmakiviä. Meillä on, Luojan kiitos, Suomessa yhä hyvä perusopetus ja ilmaiset kirjastot.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti