tiistai 26. elokuuta 2014

Henkinen ja hengellinen hyvinvointi

"Ihmiset ovat mielisairaalassa siksi etteivät ole rakastaneet tai saaneet rakkautta. Tämä on heidän sairautensa, kaikki muu on oiretta."
Karl Menninger, psykiatri

"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi."
Jeesus Nasaretilainen

"Jumala on rakkaus. Juuri siinä Jumalan rakkaus ilmestyi meidän keskuuteemme, että hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan, antamaan meille elämän. Siinä on rakkaus - ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi."
Apostoli Johannes

Ihmisen ei ole hyvä olla yksin. Olemme sosiaalisia olentoja. Meidät on luotu yhteyteen. Tarvitsemme ystävyyttä. Meillä on tarve nähdä ja tulla nähdyksi, tarve kohdata. Kristinusko opettaa, että Jumala on Kolminaisuus. Uskomme että yhdessä jumaluudessa on kolme persoonaa. Isän, Pojan ja Pyhän Hengen välillä vallitsee ikuinen keskinäinen rakkaus. Meitä kutsutaan tuon rakkauden osallisuuteen.

Oma kokemukseni on, että minulla on hyvin vähän rakkautta. Olen kylmä ja kuollut. Kuitenkin koen, että Jumala vuodattaa iloa ja rakkautta elämääni. On tutkittu, että kiitollisuus lisää onnellisuutta. Jos kykenen muistamaan sen, mitä olen saanut Jumalalta, jos ymmärrän mitä hän on tehnyt ja tekee puolestani, minussa voi herätä vastarakkautta häntä kohtaan. Tämä voi vaikuttaa myös ihmissuhteisiini.

Jos saan ottaa vastaan Jumalan armoa ja hyvyyttä, minun ei tarvitse hakea rakkautta ensisijaisesti toisilta ihmisiltä. Silloin voin täyttyä Jumalan rakkaudella ja rakastaa sillä rakkaudella lähimmäisiäni. Äiti Teresan perustaman järjestön nunnat, Laupeuden sisaret, aloittavat joka aamun rukouksella. He tarvitsevat Jumalan kohtaamista voidakseen hoitaa sairaita ja kärsiviä kärsivällisyydellä ja lempeydellä. Äiti Teresa on sanonut, että vaikka meillä länsimaalaisilla on materiaa, meillä on kuitenkin usein toisenlaista köyhyyttä, rakkauden köyhyyttä. Olemme usein niin kovin yksin.

Aikamme on narsistinen ja painottaa menestystä. Minulla on haave, etten lähtisi oravanpyörään, vaan että saisin keskittyä olennaiseen. Minusta rakkaus on olennaisinta elämässä. Toivon, että seurakunta saisi olla enemmän perhe kuin yritys. Toivon, ettei meitä valtaisi menestymisen halu, halu saada näkyviä tuloksia. Sen sijaan toivon, että voisimme oppia välittämään aidosti.

Ihmiset ovat tärkeitä, ei numerot, ei toiminta, eikä julkisuus. Jos rakkaus ohjaa elämäämme ja yhteisöjemme elämää, on luonnollista, että se johtaa käytäntöön. Se ei ole ulkoista vaatimusta, vaan sisäistä. Emme tee asioita enää sen vuoksi, että olisimme hyviä kristittyjä tai koska meiltä odotetaan kristillistä käytöstä, vaan sydämemme halusta.

On helppoa korvata aito kristinusko ulkokohtaisella farisealaisuudella. Silloin kristinuskosta on jäljellä ainoastaan ulkokuori. Niin helposti sitä on esimerkiksi kiinnostunut enemmän lähimmäisen synnistä, kuin lähimmäisestä itsestään.

Luterilainen kaverini, Aarne Tapanainen, sanoi hyvin: "Rakkauden kaksoiskäsky ajaa yli lähetyskäskyn". Mielestäni tähän kätkeytyy syvä viisaus. Rakastanko ihmisiä sen vuoksi, että he tulisivat uskoon? Vai sen vuoksi että he ovat ihmisiä?

Uskon, että elämän tarkoitus avautuu rakkaudesta käsin. Meidät on luotu olemaan Jumalan ja toisten ihmisten rakkauden kohteena ja rakastamaan Jumalaa ja toisia. Tämä voi realisoitua lukemattomilla tavoilla. Jos olen perheellinen, ensisijainen kutsumukseni on rakastaa niitä, jotka ovat kaikkein lähimpänä.

Tämän vuodatukseni tarkoitus ei ole syyllistää. Luulenpa, että kaikilla meillä on, ainakin jossain määrin, rakkaudettomuutta. Halusin sanoa, että Kristuksen rakkaus hoitaa mielenterveyttä ja antaa elämään täyttymystä. Rakkaus suuntautuu ulospäin itsestä kohti muita. Tämä antaa elämään suurempaa merkitystä kuin omat ongelmani.

Voin kohdata todellisuuden realistisesti ongelmiani sivuuttamatta, mutta saavuttaa laajemman perspektiivin suhteessa Luojaan ja luomakuntaan. Jeesuksen kanssa voin kohdata vaikeudet, myös sairaudet ja lopulta kuoleman, koska tämä elämä ei ole kaikki. Täydellinen terveys ja täysi kokonaisvaltainen hyvinvointi toteutuu lopulta Taivasten valtakunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti