tiistai 4. kesäkuuta 2024

Evankeliumi on hyvä sanoma

Puhe Jyväskylän vapaasrk:lla ti 4.6.2024

Kolossalaiskirje 1:6-8

Epafras julisti evankeliumia Kolossassa. Hän toi sanoman. Mutta mitä on evankeliumi? Sana evankeliumi tulee kreikasta ja tarkoittaa hyvää sanomaa - jotain todella hyvää ja merkittävää on tapahtunut. Vanhassa testamentissa hyvä uutinen tarkoitti yleensä voittoa taistelussa. Roomalaisessa maailmassa sanaa käytettiin mm. hallitsijan syntymisen ja valtaan astumisen yhteydessä.

Uusi testamentti julistaa, että meille on syntynyt Kuningas, jolla on valta. Odotus on päättynyt. Herra on tullut Siioniin. Vankeuden aika on ohi. On koittanut riemuvuosi, jolloin velat annetaan anteeksi, taakat otetaan pois ja orjat pääsevät vapauteen. On tullut aika iloita. Kristus on voittanut taistelun.

Hyvän sanoman tuoja julistaa Jumalan rauhaa. Vanhassa testamentissa esim. Jesaja kirjoittaa siitä. Rauha on hepreaksi shalom. Se pitää sisällään turvallisuuden, menestyksen, tyytyväisyyden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. Kyseessä on rauha Jumalan, itsemme ja lähimmäistemme kanssa - terve suhde taivaaseen, omaan sisimpään ja toisiin ihmisiin.

Hyvä sanoma koskee Jumalan valtakunnan, eli Jumalan kuninkaallisen hallintavallan, esiinmurtautumista. Jumalan voimasta ja vaikutuksesta sairaita paranee, kuolleita herää ja pahan voimia karkotetaan. Tämä ennakoi sitä aikaa, jolloin kaikki sairaat parannetaan, koittaa yleinen ylösnousemus ja pahan vallat lyödään lopullisesti.

Evankeliumi on Uudessa testamentissa julistusta Jeesuksen kärsimyksistä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Evankeliumi on pelastava sana Jumalalta. Jumala on toteuttanut Kristuksen persoonassa ja työssä ratkaisevan pelastustapahtuman. Kyse on voimallisesta ja uutta luovasta sovituksen julistuksesta. Jumala kutsuu meitä kääntymään puoleensa ja suostumaan armahdettaviksi. Armon vastaanottamisen myötä saamme käydä sisälle Jumalan valtakuntaan ja voimaksemme Pyhän Hengen lahjan.

Evankeliumi sai aikaan hyviä asioita Kolossassa. Sama Jumalan voima toimii sen kautta yhä tänään. Pyhä Henki tekee kärsivällisesti pitkäjänteistä työtä meissä ja maailmassa. Hän vaikuttaa muutosta parempaan. Hän kutsuu ja uudistaa. Pelastuksen perusta on Jeesus Kristus ja hänen täytetty työnsä. Evankeliumi haastaa meitä kasvamaan kohti Jumalan valtakunnan arvoja. Vaikka kasvuprosessi jää meillä tässä ajassa kesken, perillä tulemme täysin pyhiksi ja puhtaiksi.

Evankeliumi on hulluutta maailmalle, mutta kuitenkin vaikuttaa hyviä asioita. Evankeliumin vastaanottaminen ja siitä eläminen vaikuttaa kristillisiä hyveitä, uskoa, toivoa ja rakkautta. Evankeliumi antaa meille terveitä arvoja ja muuttaa yksilöiden, yhteisöjen ja kansojen historiaa. Jumalan Henki vaikuttaa meissä rakkautta Jumalaa, ihmisiä ja koko luomakuntaa kohtaan.

Evankeliumi ei rajoitu vain tähän aikaan. Jumala on valmistanut lopullisen kodin Kristuksen seuraajille. Se on päämäärä, johon olemme yhdessä matkalla. Meillä kristityillä on varma toivo uudesta kauniimmasta maailmasta. Me Jeesuksen seuraajat saamme elää siellä ikuisesti ja nähdä siellä Kristuksen kirkkaat kasvot.

Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti