Joskus kuulee sanottavan että Raamatun aikaan alkoholinkäyttö oli jotenkin parempaa tai pyhempää, koska sinä aikana ei tehty väkeviä viinejä, eikä tislattu viinaa. On toki totta että silloin ei tehty, eikä tislattu. Ei vielä osattu. Vaikutuksen kannalta ei ole kuitenkaan juuri eroa sillä, miten vahvaa alkoholijuomaa juo. Saatu alkoholin määrä on ratkaisevampi tekijä. Yksi annos on pullollinen (33cl) keskiolutta (4,7%), lasillinen (12 cl) mietoa viiniä (12,5%), tai shotti (4cl) väkeviä (40%).
Absolutismi on hyvä asia ja hyvä valinta. Jos ihminen on absolutisti, sitä vastaan kenelläkään ei tulisi olla mitään sanomista. Osalle se on ainoa vaihtoehto johtuen esim. uskonnollisista syistä tai aiemmasta päihderiippuvuudesta. Absolutisteja tulee kunnioittaa. Kohtuukäyttökin on perusteltu kanta. Jos ottaa vahvempaa juomaa, sitä tulee juoda vastaavasti vähemmän. Joku juo olutpullon saunan jälkeen rentoutumismielessä. Toinen nauttii lasin viiniä aterialla maun vuoksi. Kolmas ottaa konjakkiryypyn pintaverenkiertoa vilkastuttamaan. Sama määrä etanolia (n. 12 grammaa), samankaltainen vaikutus elimistössä.
Etelä-Amerikan alkuperäisasukkaat pitivät tupakkaa jumalten lahjana. Sillä on rentouttava vaikutus. Mutta silloin ei ollut kyse nykyisestä teollisesta tuotteesta eikä eettisesti kestämättömästä ja ihmisoikeuksia rikkovasta tuotannosta. Tupakka ei ollut alunperin sellainen myrkky miksi tupakkayhtiöt sen myöhemmin kehittivät. Tupakkayhtiöt halusivat ahneudessaan koukuttaa ihmiset ja tehdä rahaa käyttäjien terveyden kustannuksella. Nikotiinipitoisuus nostettiin mahdollisimman korkeaksi ja mukaan lisättiin roskaa, kuten ammoniakkia. Tupakkayhtiöiden moraaliton voittojen haaliminen jatkuu edelleen - erityisesti köyhemmissä maissa. Esim. Suomessa tupakkatuotteiden mainostaminen on ollut jo vuosikymmeniä kielletty ja valistustyö on tuottanut tuloksia.Onko tupakointi aina ja väistämättä syntiä? Ehkä kysymyksen voisi asetella toisinkin. Onko jokin hyväksi? On olemassa myös asioita, jotka eivät ole hyväksi, mutta eivät ole syntiä. Niitä kutsutaan kulttuurissamme joskus paheiksi. Säännöllinen viinereiden ja/tai hillomunkkien syöntikin on pahe, kuten myös liikunnan puute. Pahe voi mennä myös synnin puolelle, mutta kaikki paheet eivät aina välttämättä ole syntiä. Kristityillä olisi hyvä olla myös muita kategorioita ja että näkisimme myös nyansseja. On esim. eri asia polttaa harvoin yksi tupakka kuin polttaa aski päivässä. Ja on eri asia ottaa joskus snapsi, kuin juoda jatkuvasti useampi.
On selvää että säännöllinen tupakointi ei ole kenellekään ihmiselle hyväksi (ei myöskään passiivinen tupakointi). Säännöllinen tupakointi usein sairastuttaa ja lopulta tappaa. Ja on huomioitava myös laajemmat vaikutukset muillekin ihmisille kuin tupakoivalle yksilölle. Toisten ihmisten lisäksi myös luonto kärsii. Toki on muitakin asioita, jotka eivät ole ympäristölle hyväksi, kuten ylikuluttaminen. Tupakanviljelyssä käytetään myös lapsityövoimaa ja työntekijöiden olot ovat usein huonot. Samalla voidaan toki todeta että lapsityövoimaa ja huonoja työoloja on myös muualla.
Voidaan kysyä myös onko ihminen riippuvainen jostakin. Samalla kun puhutaan tupakasta tai alkoholista, voidaan kysyä myös onko ihminen riippuvainen jostain muusta. Kofeiini on stimulantti. Kofeiini voi aiheuttaa mm. riippuvuutta ja unettomuutta sekä pahentaa vatsan ärsytysoireita. Toisaalta haittavaikutukset ovat varsin lieviä ja kahvilla on myös monia terveellisiä vaikutuksia. Toisaalta on myös totta että nikotiinikin voi auttaa laihduttamisessa.
Kofeiini on vaarallista vain suurina annoksina (ja erityisen vaarallista yhdessä alkoholin kanssa nautittuna). Lapset ovat erityisen herkkiä kofeiinin vaikutukselle. Monilla Kristuksen seuraajilla on kofeiiniriippuvuus. Sitä harvemmin paheksutaan seurakunnissa. Sen sijaan saatetaan ihmetellä, jos pastori ei juo kahvia. Tavat ja käsitykset liittyvät myös ympäröivään kulttuuriin. Ihminen voi olla myös riippuvainen esim. pelaamisesta, sosiaalisesta mediasta, seksistä ja/tai pornosta.
Voidaan kysyä vielä onko jokin laillista? Kannabis on Suomessa laiton huume. Sen käytöllä voi olla rikosoikeudellisia seuraamuksia (jos jää kiinni). "Kansallisjuomamme" alkoholin väärinkäyttö ei ole laitonta, mutta se aiheuttaa silti paljon ongelmia, ehkä enemmän kuin kannabis. En silti kannata kannabiksen (enkä muidenkaan laittomien huumeiden) laillistamista. Lailliset päihteetkin aiheuttavat jo aivan tarpeeksi ongelmia. Samalla moralisointi ei toimi. Päihderiippuvaiset, ja usein myös heidän läheisensä, tarvitsevat apua. Sitä on tärkeä hakea ja saada. Muutkin riippuvaiset voivat saada apua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti