maanantai 1. huhtikuuta 2024

Kärsivä Herran palvelija ei johdata varjoelämään


Jesajan kirjan mukaan Herran palvelija on kolminkertaisesti korotettu: korkea, ylhäinen ja suuri.

Aiemmin Jesajan kirjassa käytetään Jahven kirkkaudesta sanoja korkea ja ylhäinen. Monet kauhistuivat Herran palvelijaa, mikä voi viitata siihen, että palvelija herättää pelonsekaista kunnioitusta, mutta voidaan viitata myös hänen kärsimyksiinsä. Herran palvelijaa satutettiin kivuliaasti. Hänen ulkonäkönsä oli niin turmeltu, että häneen katsominen teki pahaa.

Se, että hän saattaa ihmetyksiin kansat (Jes. 52:15), perustuu Septuagintaan, vanhaan kreikankieliseen Vanhan testamentin käännökseen. Heprean masoreettisessa tekstissä sanotaan: hän vihmoo kansat. Vihmominen eli pirskottaminen koskee Vanhassa testamentissa ihmisten ja esineiden sovittamista, puhdistamista ja pyhittämistä Jumalalle. Herran kärsivä palvelija toimii siis kansojen pappina.

Pois elävien maasta

Kuninkaat olivat antiikissa tunnettuja ja arvostettuja viisaudestaan. Mutta Herran palvelijan kautta ilmi tuleva Jumalan viisaus saa heidätkin sanattomiksi. Hekin oppivat häneltä uutta. Herran palvelijan kautta myös pakanat, Israelin kansaan kuulumattomat, saavat kuulla Jahven viisautta.

Herran palvelijaan uskomiseen liittyy kuitenkin vaikeutta. Ainoastaan harvat uskovat häneen.

Herran käsivarsi kuvaa Jahven voimaa. Herra itse näyttäytyy ja puuttuu asioihin tuodakseen pelastuksen. Jumala ilmoittaa Herran palvelijan todellisen henkilöllisyyden niille, jotka tahtovat uskoa.

Herran palvelija tuli vaatimattomista oloista ja kasvoi huomiota herättämättä. Hänen ulkonäkönsä ei ollut poikkeuksellinen vaan aivan tavanomainen. Hänet torjuttiin ja häntä halveksittiin, hänet nähtiin merkityksettömänä. Hän ei edennyt ihmisten mielestä kohti todellista suuruutta ja johtajuutta. Hänen tiensä oli yksinäinen. Hän koki paljon tuskaa ja ahdistusta.

Palvelijaa katsovat eivät aluksi ymmärtäneet, mitä tapahtui. He luulivat, että Herran palvelija kärsi omasta syystään, omien syntiensä vuoksi. Mutta hän oli viaton. Hän jakoi kansansa kärsimykset ja kärsi toisten puolesta. Hänen kärsimyksensä oli sijaiskärsimystä. Palvelija toi kärsimyksellään rauhan, paranemisen ja hyvinvoinnin.

Herran kärsivä palvelija kantoi rikkomukset ja toimitti syntien sovituksen. Jumala oli suunnitellut tämän kaiken ennalta. Palvelija kärsi hiljaa, hän oli vaiti ja antoi kaiken tapahtua. Hän ei lausunut puolustuspuheenvuoroa. Sanat joutua pois elävien maasta kuvaavat kuolemaa. Palvelija koki ansaitsemattoman, häpeällisen ja väkivaltaisen kuoleman.

Takaisin Jumalan yhteyteen

Hautaamisen yhteydessä jumalattomat mainitaan monikossa ja rikas yksikössä. Palvelija sai väärintekijöiden joukkohaudan sijaan kunnialliset hautajaiset. Hän oli synnitön ja puhdas sekä puheissaan tosi ja luotettava. Hän ei tehnyt koskaan väärin.

Sanat lävistää ja ruhjoa kuvaavat väkivaltaista loppua, mutta palvelijan työ ei päättynyt kuolemaan. Jahven tahto toteutuu palvelijan kautta. Palvelija tuo syntiensä vuoksi Jumalasta erossa olevat takaisin Jumalan yhteyteen. Hän on sovitusuhri, millä viitataan Israelin kansan syntien puolesta uhrattuihin eläimiin. Palvelijan työn hedelmänä on, että hän tuo paranemisen ja haavoista toipumisen toisille. Hänen kärsimyksensä johtaa kansojen tervehtymiseen ja tuo heille toivon.

Jesaja kuvaa palvelijan olevan kärsimyksiensä jälkeen elossa. Kyse ei ole varjoelämästä tuonelassa, vaan todellisesta elämästä valon kirkkaudessa. Palvelijan vuoksi syntisiä kohdellaan vanhurskaina, ei väärintekijöinä. Vanhurskauttaa on oikeudenkäyntiin liittyvä termi. Tehdä tai julistaa vanhurskaaksi kuvaa vapauttavaa tuomiota. Jumalaa vastaan rikkoneet tulevat palvelijan kautta Jumalalle otollisiksi. Herran palvelijan kautta monet tulevat tuntemaan Israelin Jumalan.

Ikuinen hallintavalta

Vaikka Herra tahtoi murtaa palvelijan, hän antaa palvelijalle myös suuren menestyksen ja hyväksyy palvelijan sovitustyön. Lopulta palvelija osoitetaan oikeamieliseksi ja hänet korotetaan suureen kunniaan. Jesaja käyttää sotilaallista kieltä, sillä antamalla itsensä kuolemaan palvelija voittaa taistelun ja saa sotasaalista. Palvelija toimii myös pappina rukoillessaan väärintekijöiden puolesta.

Kristillinen seurakunta on alusta asti nähnyt Jesajan profetoineen satoja vuosia ennen Jeesuksen ristinkuolemaa ja ylösnousemusta Kristuksen kärsimyksistä ja niiden jälkeen tulevasta kunniasta. Jeesus on historian tunnetuimpia henkilöitä. Hänen opetuksensa ovat vaikuttaneet kansojen elämään enemmän kuin kenenkään toisen. Häntä on kunnioitettu, mutta myös halveksittu. Hän on saanut lukemattomia seuraajia halki ajan.

Jeesus syntyi alhaisiin oloihin. Hän kärsi ja kuoli ja hänet haudattiin. Hänen olisi kuulunut joutua muiden ristiinnaulittujen tavoin joukkohautaan, mutta rikas Joosef Arimatialainen pyysi ja sai hänen ruumiinsa ja hautasi hänet omaan hautaansa. Jeesus nousi kuolleista kolmantena päivänä, astui ylös taivaisiin ja istuu Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella. Hän on tuleva tuomitsemaan kaikki kansat ja hallitsemaan ikuisesti.

Juha Mikkonen
Kirjoittaja on Suomen Vapaakirkon pastori ja teologian jatko-opiskelija Keuruun IK-opistolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti