perjantai 27. joulukuuta 2024

Usko ja sairastaminen

Älä enää juo pelkkää vettä, vaan käytä vatsasi ja toistuvien vaivojesi vuoksi vähän viiniäkin (1. Tim. 5:23).

Nuorena olin yhden muutaman kuukauden mittaisen hoitojakson verran psykiatrian vuodeosastolla varhaiskuntoutuksen puolella. Lähdin sinne vapaaehtoisesti. Olen kiitollinen että sain silloin tarvitsemaani apua. Ja siitä etten ole tarvinnut uudestaan samaa. Silloin löytyi lääkitys kohdalleen ja kävin joitakin vuosia terapiassa. Sitä kautta kuntouduin sairaudestani varsin hyvin.

Siteeraamastani raamatunkohdasta tuli minulle tärkeä, kun tein päätöksen alkaa käyttää psyykenlääkkeitä. Paavali olisi voinut sanoa nuorelle Timoteukselle (joka oli iältään ehkä n. 30 vuotta) että tämän tuli paastota ja rukoilla (eräs ulkomainen helluntaisaarnaaja itse asiassa sanoi minulle että minun kannattaisi jättää lääkkeeni ja paastota ja rukoilla kolme viikkoa).

Paavali kehoitti kuitenkin Timoteusta ottamaan lääkettä. Viiniä käytettiin antiikissa lääkinnällisiin tarkoituksiin. Koin nuorena viisaammaksi aloittaa lääkityksen kuin kieltäytyä siitä. Olen myös kokenut lääkkeiden käytön lopettamisen sijaan viisaammaksi jatkaa käyttöä - Paavalin sanojen hengessä. Terveydellä ei tule leikkiä.

Mitä ikinä te rukouksessa pyydätte, uskokaa, että olette sen jo saaneet, ja se on teidän (Mark. 11:24).

Eräät raamatunsanat, joille jotkut kristityt ovat antaneet varsin menestysteologisen tulkinnan, ovat yllä siteeraamani Jeesuksen sanat. Testasin niitä useamman kerran nuorena kristittynä. Joskus koin saavani rukousvastauksia. Onneksi koin myös innokkaasta uskonvarmuudestani huolimatta että asiat menivät toisin kuin rukoilin.

Yksi syy sille, miksi en ole jättänyt psyykenlääkkeitäni, liittyy siihen että rukoilin nuorena hihhulina että allergiani ja näkökykyni paranisi. Jatkoin tätä tarpeeksi kauan että huomasin ajan myötä (ja vastahakoisesti) että kesällä minun on edelleen otettava allergialääkkeeni ja että tarvitsen silmälaseja.

Syynä ei ollut siinä että Jeesus olisi valehtelija, vaan että tulkitsin tuon raamatunjakeen irti laajemmasta asiayhteydestään. Käytin tällöin Raamattua menestysteologien tavoin vastuuttomasti. Ja näinhän sielunvihollinenkin menetteli kiusatessaan Jeesusta autiolla seudulla (Matt. 4:1-11).

Raamatusta ei tule poimia mielivaltaisesti kohtia. Tulee ymmärtää kokonaisuuksia. Jeesus opetti toisaalla rukoilemaan tapahtukoon sinun tahtosi (Matt. 6:10). Jumala ei ole lampunhenki, jolle esittää toiveita, jotka automaattisesti tapahtuisivat.

Tosi Jumalalla on omat suvereenit päämääränsä ja tarkoituksensa. Tiedämme niistä vain hieman hänen ilmoituksensa pohjalta. Ihminen ei hallitse Jumalaa. Henkiolentojen manipuloiminen on magian harjoittamista, ei kristinuskoa. Rukous ei ole käskemistä, vaan anomista itseä suunnattomasti suuremmalta.

Hän ei voinut tehdä siellä yhtään voimatekoa; vain muutamia sairaita hän paransi panemalla kätensä heidän päälleen (Mark. 6:5).

Olen kuullut joskus karismaattisten kristittyjen sanovan tähän raamatunkohtaan vedoten että Jeesuskaan ei kyennyt tekemään voimatekoja ilman läsnäolevien ihmisten uskoa. Tällainen lähentelee mielestäni jo jumalanpilkkaa. Jumala ei ole riippuvainen ihmisten uskosta tai ”uskon ilmapiiristä”. Hän ei ollut silloin eikä ole myöskään tänään.

Puoskarit ovat riippuvaisia ihmisen uskosta / hyväuskoisuudesta. He saattavat myös syyllistää niitä, jotka eivät parane, uskonpuutteesta. Vaikka heidän tulisi itsensä olla niitä ”uskolla parantajia”. Mutta kun ei kykenekään parantamaan, on aika kätevää vierittää syy uhrille, ja jatkaa puoskarointia.

Jumala on salattu. Hän on päättänyt kätkeä itsensä. Tulkitsenkin lainaamani raamatunjakeen siten että Kristus ei ilmoittanut itseään niille, jotka tahtoivat elää epäuskossa. Vaikka Jeesus teki tunnustekoja, hän ei suostunut tekemään niitä epäuskoisten pyytäessä häneltä lisää merkkejä

Kristus ilmaisi itsensä vilpittömille etsijöille. Hän on aina vapaa toimimaan parhaaksi katsomallaan tavalla. Häntä eivät kahlitse meidän ihmisten näkemykset ja toiminta. On turvallisempaa rukoilla Jumalan hyvän tahdon tapahtumista, kuin oman tahtomme toteutumista. Hän on meitä äärettömästi viisaampi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti