perjantai 9. joulukuuta 2022

Jesajan jouluevankeliumi

Puhe Keuruun vapaasrk:lla pe 9.12.2022

Jesaja 9:1-6

Profeetta Jesaja vaikutti myöhäisellä 800-luvulla ja varhaisella 700-luvulla eKr. Hän oli mahdollisesti kuninkaallista, tai ainakin aristokraattista, sukua. Modernissa raamatuntutkimuksessa ajatellaan yleensä että Jesajan kirja meille säilyneessä muodossaan olisi useammalta eri kirjoittajalta.

Perinteisen juutalaisen ja kristillisen käsityksen mukaan kirja tulee profeetta Jesajalta. Jesajan kirja on Vanhassa testamentissa vertaansa vailla. Sen sisältö on juhlavaa ja puhuttelevaa, esim. Jesaja 40-66 on todella vaikuttava. Siihen viitataan toistuvasti myös Uudessa testamentissa. Alkukielten asiantuntijat pitävät Jesajan kirjan hepreaa erityisen rikkaana.

Tarkastellaan hieman lukemamme Jesajan kirjan profetian historiallisia taustoja. Jesaja profetoi tässä eteläiselle Juudalle. Kansan uskollinen jäännös sai näissä jakeissa varman toivon synkkien aikojen keskelle. Sota oli tulossa. Pimeys oli tulossa. Vaikeat ajat olivat koittamassa. Suurvalta Assyria oli nousussa. Se tulisi miehittämään pohjoisen Israelin. Tämä tiesi väkivaltaista kuolemaa monille, surkeaa vankeutta toisille, eloonjäänneille suurta kansallista häpeää ja epätoivoa.

Kuitenkin Jumala tulisi vielä puuttumaan asioihin. Koittaa uusi toivo. Kuoleman varjo tulee vielä väistymään. Ahdistavan ajan jälkeen valo tulee koittamaan ja ajamaan pois pimeän. Pelottavien ja hirvittävien asioiden sijaan kansa saisi vielä elää onnellisena. Tekstissä kuvattu sotasaalis ja sato olivat molemmat Herran lahjoja. Ne olivat syitä suureen juhlaan. Kun taistelussa saatiin voitto tai sato oli korjattu oli suuri ilo ja riemu.

Jumala mursi faraon ikeen Israelin yltä Mooseksen aikana eksoduksessa. Hän vapautti silloin kansan Egyptin orjuudesta ja kansa sai olla vapaa palvelemaan Jumalaansa, Vapauttajaansa. Jumala tulisi tekemään uudelleen vapautuksen. Se tuli olemaan vielä suurempi.

Aivan kuten Gideonin pieni joukko sai Herran avulla voiton ylivoimaisesta vihollisesta Midianissa, suuri Jumala toimisi uudelleen tämän maailman silmissä vähäpätöisen edustajansa kautta. Rauhan aika tulisi koittamaan. Sotavarusteet tultaisiin polttamaan. Niitä ei enää tarvita. Kansa saa olla osallinen siitä mitä Jumala tekisi heille heidän puolestaan.

Mutta miten Jumala saa tämän kaiken aikaan? Lapsen kautta. Jesaja kertoo että syntyy poikalapsi. Tämä pieni ihmisen taimi on kuningas. Hänellä on valta. Hän kykenee hallitsemaan viisaasti. Häntä kutsutaan Jumalaksi. Toisin kuin kuningas Aahas, joka oli silloin vallassa, tämä syntyvä lapsi tulee hallitsemaan viisaasti ja hyvin. 

Lapsi tulee tuomaan sovinnon. Hän tulee välittämään aidosti alaisistaan. Kansa saa hyvinvoinnin. Rauha kestää loputtomasti. Tämä daavidilainen hallitsija on oleva erilainen kuin kaikki muut ennen häntä. Hän on oikeamielinen. Hän on aina uskollinen Jumalalleen ja kansalleen. Hän on heihin syvästi sitoutunut kuningas. Hän tuo kuoleman sijaan todellisen elämän.

Kristityt ovat alusta asti nähneet Jesajan ja muidenkin Vanhan testamentin profeettojen kirjoittaneen Jeesuksesta Kristuksesta. Jeesus täytti ihmeellisellä syntymällään, synnittömällä elämällään, viisailla opetuksillaan, hyvillä teoillaan, ihmeillään, verisellä ristinkuolemallaan ja riemullisella ylösnousemuksellaan Jumalan ikuisen pelastussuunnitelman kaikille kansoille.

Tämä sama Jeesus tulee kerran takaisin maan päälle. Emme tiedä milloin hän tulee, mutta hän on luvannut palata. Hän saapuu, ei enää seimen lapsena eikä kärsivänä Herran palvelijana, vaan voittoisana kuninkaana. Adventtina muistelemme sitä kuinka Jeesus ratsasti Jerusalemiin aasilla nöyränä. Ilmestyskirjassa kuvataan kuinka Kristus ratsastaa sotaratsulla. Hän toteuttaa Jumalan oikeudenmukaisen tuomion. Hän antaa ikuisen elämän omilleen. Tämä on totta, fakta, ei unta eikä fantasiaa.

Meillä on todella syytä juhlaan. Jumalan Poika, Herra Jeesus Kristus, maailman valo ja koko ihmiskunnan Vapahtaja, on syntynyt meille. Jesaja profetoi kirjansa luvussa 7 että lapselle annetaan nimi Immanuel. Sana koostuu kahdesta sanasta immanu, meidän keskellä ja el Jumala. Se on käännettynä ”meidän kanssamme on Jumala”. Kristuksessa Jumala on todella tullut keskuuteemme. Hän tuli yhdeksi meistä. Tällä tavoin Jumala on kanssamme nyt ja iäti.

Tahdon päättää reformaattori Martti Lutherin rukoukseen joulupäivänä. Se on luettavissa pastori Mika Tuovisen nettisivuilla.

”Herra Jeesus Kristus! On taivaan ja maan suurin ihme, että sinä, elävän Jumalan Poika olet tullut tosi ihmiseksi. Sinä tulit kärsiäksesi ja kuollaksesi kurjien syntisten tähden. Sinä lunastit heidät synnistä, kuolemasta ja perkeleen vallasta. Hämmästys valtaa hitaan sydämeni. Suuri on jumalisuuden salaisuus: Sinä joka olet ilmestynyt lihassa.

Tänään, syntymäjuhlanasi tahdon erityisesti tätä tutkistella. Syntyessäsi neitsyt Mariasta salasit jumaluutesi halpaan ihmisluontoon. Ja tämän sinä olet tehnyt lunastaaksesi minut. Minä olen köyhä, mutta sinä tulit minun tähteni köyhäksi tehdäksesi köyhyytesi kautta minut rikkaaksi. Minut on syntini ja tottelemattomuuteni vajottanut kadotukseen asti. Sinä alensit itsesi korottaaksesi minut taivaaseen olemalla kuuliainen hamaan ristinkuolemaan asti.

Herra Jeesus, minä en voinut tulla sinun tykösi. Sinä tulit minun tyköni. Kuinka hyvä se, että tulit. Minä olen päässyt sovitetun ja armollisen Isän tykö, saanpa päästä avullasi taivaaseen. Sinä ostit minut taivasta varten verelläsi ja kastoit minut taivaan perilliseksi. Kun sinäkin olet ollut lapsi ja samalla kertaa Jumalan Poika, olet voinut minut jo lapsuudessani liittää itseesi. Kiitos Jeesus, sinä olet kaikki hyvin tehnyt.

Seimesi ääressä koetan yhtyä taivaan joukon lauluun: Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto! Kieleni on tosin kankea laulamaan. Kerran laulan ylhäällä valtaistuimen edessä kauniimmin, laulan sinulle, joka olet minut verelläsi ostanut.

Sydämeni vapisee ajatellessani, kuinka minä perin juurin syntinen voisin päästä taivaaseen. Kuitenkin muistan enkelin joulusaarnaa: Älkää peljätkö; sillä katso minä ilmoitan teille suuren ilon. Teille on syntynyt Vapahtaja. Pelkoni väistyy ja ahdistus pakenee ja saan rauhan.

Herra Jeesus, kiitos että tulit köyhien syntisten veljeksi, sinä synnitön. Tahdon etsiä joulun iloa ja tahdon sen myös löytää. Anna anteeksi, etten osaa iloita niinkuin tahtoisin.

Kallis Vapahtaja! Monet eivät ole maistaneet koskaan oikeaa jouluiloa eivätkä tunne sitä tarvitsevansakaan. He iloitsevat synnissä. Vaikuta Herra heissä pian muutos. Vedä heidät saatanan orjuudesta valtakuntaasi. Anna Betlehemin tähden sanassa johdattaa heidät seimelle, ja anna heille oikea joulun ilo. Kuule Jeesus palvelijasi nöyrä rukous. Aamen.”

Siunattua joulunaikaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti