keskiviikko 7. joulukuuta 2022

Jesajan jouluevankeliumi

Suomen Viikkolehti 7.12.2022

Jumala mursi faraon ikeen ja vapautti israelilaiset Egyptin orjuudesta, ja samoin hän lupasi profeettansa suulla vapautusta suurvalta Assyrian pelossa elävälle kansalle. Rauha koittaisi, sillä lapsi on syntynyt meille.

Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon. He iloitsevat sinun edessäsi niin kuin elonkorjuun aikana iloitaan, niin kuin saaliinjaossa riemuitaan. Ikeen, joka painaa heidän hartioitaan, valjaat, jotka painavat olkapäitä, ja heidän käskijänsä sauvan sinä murskaat, niin kuin murskasit Midianin vallan. Ja kaikki taistelukenttiä tallanneet saappaat, kaikki veren tahrimat vaatteet poltetaan, ne joutuvat tulen ruoaksi. Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. Suuri on hänen valtansa, ja rauha on loputon Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnassaan. Oikeus ja vanhurskaus on sen perustus ja tuki nyt ja aina. Tämän saa aikaan Herran Sebaotin pyhä kiivaus. 

Jesaja 9:1–6

Profeetta Jesaja vaikutti myöhäisellä 800-luvulla ja varhaisella 700-luvulla eKr. Hän oli mahdollisesti kuninkaallista, tai ainakin aristokraattista, sukua. Modernissa raamatuntutkimuksessa ajatellaan yleensä että Jesajan kirja meille säilyneessä muodossaan olisi peräisin kahdelta tai useammalta eri kirjoittajalta. Perinteisen juutalaisen ja kristillisen käsityksen mukaan kirja tulee kokonaan profeetta Jesajalta. Jesajan kirja on Vanhassa testamentissa vertaansa vailla. Siihen viitataan myös toistuvasti Uudessa testamentissa.

On hyödyllistä tarkastella hieman tämän Jesajan kirjan profetian historiallisia taustoja. Jesaja profetoi tässä eteläiselle Juudalle. Kansan uskollinen jäännös sai näissä jakeissa varman toivon synkkien aikojen keskelle. Pimeys oli tulossa. Vaikeat ajat olivat koittamassa. Suurvalta Assyria oli tulossa. Se tulisi miehittämään pohjoisen Israelin. Tämä tiesi väkivaltaista kuolemaa monille, surkeaa vankeutta toisille, suurta kansallista häpeää ja syvää epätoivoa kaikille muille.

Sotavarusteet poltetaan

Kuitenkin Jumala puuttuisi vielä asioihin. Hän antaisi uuden toivon. Kuoleman varjo väistyisi. Ahdistavan ajan jälkeen valo koittaisi ja ajaisi pois pimeän. Kohtaamiensa pelottavien ja hirvittävien asioiden sijaan kansa saisi vielä elää onnellisena. Tekstissä kuvattu sotasaalis ja sato olivat molemmat Herran lahjoja. Ne olivat syitä suureen juhlaan.

Jumala mursi faraon ikeen Israelin yltä Mooseksen aikana eksoduksessa. Jumala vapautti silloin kansan Egyptin orjuudesta ja kansa sai olla vapaa palvelemaan häntä. Jumala vapauttaisi heidät jälleen. Aivan kuten Gideonin pieni joukko sai Herran avulla voiton, Jumala toimisi uudelleen tämän maailman silmissä vähäpätöisen edustajansa kautta. Rauha  koittaisi, sotavarusteet poltettaisiin. Kansa saisi olla osallinen siitä mitä Jumala tekisi heille heidän puolestaan.

Mutta miten Jumala saa tämän kaiken aikaan? Lapsen kautta. Jesaja kertoo että syntyy poikalapsi. Tämä pieni ihmisen taimi on kuningas. Hänellä on valta. Hän kykenee johtamaan ihmisiä viisaudella. Häntä kutsutaan Jumalaksi. Toisin kuin kuningas Aahas, tämä lapsi tulee hallitsemaan oikein ja hyvin.

Lapsi tulee tuomaan sovinnon. Hän tulee välittämään aidosti alaisistaan. Kansa saa viimein hyvinvoinnin. Rauha kestää loputtomasti. Tämä daavidilainen hallitsija on oleva erilainen kuin kaikki muut. Hän on oikeamielinen. Hän on aina uskollinen Jumalalleen ja kansalleen. Hän on heihin syvästi sitoutunut kuningas. Hän tuo kuoleman sijaan todellisen elämän.

Sama Jeesus palaa kerran kuninkaana

Kristityt ovat alusta asti nähneet Jesajan ja muidenkin Vanhan testamentin profeettojen kirjoittaneen Jeesuksesta Kristuksesta. Jeesus täytti ihmeellisellä syntymällään, synnittömällä elämällään, viisailla opetuksillaan, hyvillä teoillaan, verisellä ristinkuolemallaan ja riemullisella ylösnousemuksellaan Jumalan ikuisen pelastussuunnitelman kaikille kansoille.

Tämä sama Jeesus tulee kerran takaisin maan päälle, ei enää seimen lapsena, eikä enää kärsivänä Herran palvelijana, vaan voittoisana kuninkaana. Hän toteuttaa oikeudenmukaisen tuomion. Hän antaa ikuisen elämän omilleen. Tämä on totta, ei fantasiaa. Meillä on todella syytä juhlaan. Jumalan Poika, Herra Jeesus Kristus, maailman valo ja koko ihmiskunnan Vapahtaja, on syntynyt meille.

Juha Mikkonen
Kirjoittaja on Suomen Vapaakirkon pastori ja teologian jatko-opiskelija Keuruun IK-opistolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti