torstai 26. marraskuuta 2020

Jumala

 Suomen Viikkolehti 26.11 2020  

 ”Jumala kutsuu meitä ja kaikkia ihmisiä yhä yhteyteensä ikuiseen elämään.” 

Ymmärrämme Jumalasta hyvin vähän. Hän on mysteeri. Hän on salattu. Ajatuksemme ja sanamme eivät tee oikeutta Jumalalle. Luotu ei voi käsittää Luojaa. Jumala on tuonpuoleinen, mutta samalla myös läsnä luomassaan maailmankaikkeudessa. Emme voi tavoittaa häntä tämänpuoleisilla menetelmillä, kuten luonnontieteellisillä kokeilla.

Aito vuorovaikutus 

Me kristityt uskomme yhteen persoonalliseen Jumalaan, emme ainoastaan yleisesti korkeampaan voimaan. Jumalalla on tietoisuus, tahto ja tunteet. Voimme olla hänen kanssaan aidosti vuorovaikutuksessa. Me puhumme hänelle ja hän puhuu meille.

Uskomme siihen Jumalaan, joka on ilmoittanut itsensä Pojassaan Jeesuksessa ja Raamatussa. Vaikka Jumala on enemmän kuin hänen ilmoituksensa Raamatussa, voimme luottaa siihen, että Jumalan ilmoitus Raamatussa on totta. Jumala on sellainen kuin hän sanoo olevansa, eikä aivan toisenlainen.

Avuksi käsittämisessä

Raamatussa Jumalasta puhutaan usein inhimillisiä kuvia käyttäen. Häntä kuvataan muun muassa leijonana, lampaana, kalliona ja aurinkona. Häntä sanotaan muun muassa aviomieheksi, isäksi, paimeneksi ja kuninkaaksi. Sanotaan myös että Jumalalla olisi käsi, silmät ja korvat.

Näitä kuvia ei ole tarkoitettu ymmärrettäväksi kirjaimellisesti, mutta kaikki nämä kuvat yhdessä auttavat meitä käsittämään edes hieman näkymätöntä Jumalaa. Jumala mukautuu näin rajallisen ihmisen ajatusmaailmaan ja käsityskykyyn.

Jumalan olemusta voi kuvata Jumalan attribuuttien, eli ominaisuuksien, avulla. Nämä Jumalan ominaisuudet, kuten Jumalan rakkaus ja pyhyys, eivät ole keskenään jännitteessä — Jumalan rakkaus on pyhää rakkautta. 

Ikuinen ja luotettava 

Jumala on Henki. Hän ei koostu materiasta. Jumala on näkymätön. Emme voi havaita häntä aisteillamme. Jumala on kaikkialla läsnäoleva. Hän on luonut avaruuden ja ajan, mutta aika ja avaruus eivät rajoita häntä. Jumala on itseoleva. Mikään ei ole aiheuttanut Jumalan olemassaoloa. Jumala on ikuinen. Hän on ollut aina ja tulee aina olemaan. 

Jumala on kaikkitietävä. Hän tietää kaiken mitä on ollut ja tapahtunut, kaiken mitä nyt on ja tapahtuu, kaiken mitä tulee olemaan ja tapahtumaan sekä kaiken mitä voisi olla ja voisi tapahtua. Jumala on kaikkiviisas. Hän toimii aina oikein. Voimme aina luottaa siihen, että hän tietää kaiken parhaiten.

Jumala on Kaikkivaltias. Hänelle on mahdollista kaikki se, mikä on hänen olemuksensa mukaista, eikä hänen olemuksensa vastaista. Jumala ei voi esimerkiksi tehdä syntiä, kuten pettää, tai tehdä loogisesti mahdottomia asioita, kuten nelikulmaisia kolmioita. Jumala on muuttumaton. Hän ei ailahtele. Hän on vakaa. Hän pitää sen minkä lupaa. Hän on johdonmukainen ja luotettava. 

Armollinen ja laupias 

Jumala on oikeudenmukainen. Hän ei ole puolueellinen. Tässä ajassa oikeus ei aina toteudu, mutta Jumala on lopulta toteuttava oikeuden viimeisellä tuomiolla. Jumala on totuudellinen. Jumala puhuu aina totuutta ja kutsuu myös meitä puhumaan totuutta, olemaan rehellisiä ja aitoja.

Jumala on vanhurskas eli oikeamielinen. Hänessä ei ole mitään vääryyttä. Jumalassa ei ole pimeää puolta, niin kuin meissä ihmisissä on. Hän on läpensä hyvä. Jumala on rakkaus. Hän on armollinen ja laupias meitä kohtaan. Armo tarkoittaa majesteetin ansaitsematonta suosiota. 

Hidas vihastumaan 

Jumala on pyhä. Jumalan pyhyys herättää meissä syvää pelonsekaista kunnioitusta. Ei ole ketään hänen kaltaistaan. Jumalan pyhyyden kohtaaminen saa meidät tajuamaan oman syntisyytemme. Se, että koemme tarvetta paeta Jumalaa, on luonnollinen ja inhimillinen reaktio langenneelta ihmiseltä.

Kuitenkin Jumala tahtoo armahtaa ja pyhittää meidät — oman kansansa. Sanalla pyhä tarkoitetaan Raamatussa arkisesta, maallisesta käytöstä Jumalalle erotettua, pyhään käyttöön vihittyä.

Jumala on kärsivällinen. Hän on hidas vihastumaan. Jumala odottaa, että me kääntyisimme hänen puoleensa, että hän saisi pelastaa meidät, koska hän rakastaa meitä. Hän kutsuu meitä ja kaikkia ihmisiä yhä yhteyteensä ikuiseen elämään.

Jumala tahtoo antaa meille anteeksi syntimme Kristuksen ristin tähden, puhdistaa meidät ja ottaa meidät käyttöönsä. Kun uskomme Kristukseen, olemme jo nyt pyhiä hänessä. Elämänmittainen haasteemme on tulla siksi, mitä jo olemme Kristuksessa.

Perillä uudessa luomakunnassa meillä on täydellisempi tieto ja kokemus Jumalasta kuin tässä ajassa. Saamme viimein olla täysin puhtaita ja vapaita ja nähdä hänen kirkkautensa. 

Juha Mikkonen 

Kirjoittaja on Suomen Vapaakirkon pastori ja teologian jatko-opiskelija Keuruun Iso Kirja -opistolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti