sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Mammona vai Jumala?

Matteuksen evankeliumi 6:19-24 

Puhe Viitasaaren vapaasrk:lla su 28.1.2018 

Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Mitä Jeesus oikein mahtaa tarkoittaa sanoillaan? Voisimme kysyä ensin, mitä hän ei tarkoita. Jeesus ei tarkoita sitä, että jokaisen kristityn tulisi antaa kaikki omaisuutensa hyvätekeväisyyteen tai lähetystyöhön. Jo Raamatun aikaan tämänkaltainen kaiken antaminen oli hyvin harvinaista ja poikkeuksellista.

Omistaminen, säästäminen, sijoittaminen, itsestään ja läheisistään huolehtiminen sekä Jumalan hyvistä lahjoista, kuten taiteesta ja matkailusta, nauttiminen on ihan oikein ja luvallista. Ne, joilla on pääomaa, voivat olla suureksi hyödyksi yhteiskunnalle mm. työpaikkojen mahdollistamisessa. Ne, joilla on enemmän tuloja, maksavat myös enemmän veroja mahdollistaen monien hyvien asioiden toteutumista. Ja he voivat antaa myös enemmän hengelliseen työhön ja oikeidenmukaisuutta edistäviin tarkoituksiin. Omaisuus itsessään ei ole pahasta. Rikkaus voi olla myös siunaus.

Miten meidän on sitten tulkittava Jeesuksen sanat? Jeesus viittaa maanpäällisillä aarteilla katoaviin asiohin. Hän ei ole niinkään huolissaan omaisuudestamme, vaan sydämestämme. Omaisuus ei tarjoa lopullista turvaa ja onnea yhdellekään ihmiselle. Ainoastaan Jumala voi tuoda meille pysyvän ja todellisen turvan ja onnen. Siksi Jeesus haastaa materialismin ja ahneuden. Materialisti on henkilö, joka on kiintynyt aineelliseen hyvään, ja jolle henkiset ja hengelliset asiat ovat toisarvoisia. Ahneus on kyltymätöntä halua haalia itselleen yhä enemmän ja enemmän. Ahneus on pahe ja sen vastakohta anteliaisuus on hyve. 

Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Mitä taivaalliset aarteet voisivat olla? Hengen hedelmä eli Kristuksen kaltaisuuteen kehittyvä luonne, kristilliset hyveet eli usko, toivo ja rakkaus, elävän Jumalan tunteminen, toisten ihmisten voittaminen Kristukselle sekä omastaan antamiseen liittyvä ilo ja siunaus voisivat olla näitä taivaallisia aarteita. Taivaallisia aarteita kuvataan myös Johanneksen näyssä Ilmestyskirjassa. Siellä kerrotaan uudesta, taivaallisesta Jerusalemista ja Jumalan kansan ikuisesta onnesta.

Jeesus puhuu Jumalan valtakuntaan sijoittamisesta. Sijoitamme aikaa, vaivaa ja rahaa ihmisiin ja hyviin asioihin. Haluamme tukea lähetystyötä ja antaa omastamme humanitaariseen apuun lähellä ja kaukana. Jokaisen täytyy saada kuulla rakastavasta Jumalasta. Ihmisillä on hengellisten tarpeiden lisäksi myös muitakin tarpeita, fyysisiä, henkisiä ja sosiaalisia tarpeita. Haluamme vastata inhimilliseen hätään hengen, sielun ja ruumiin osalta. Tahdomme osaltamme auttaa köyhiä, sairaita, orpoja, eksyneitä, nälkäisiä, kodittomia, sorrettuja, hyväksikäytettyjä ja rikoksiin sortuneita, kaikkia lähimmäisiämme, jotka tarvitsevat meitä ja ennenkaikkea Jumalaa. 

Silmä on ruumiin lamppu. Mitä Jeesuksen sanat hyvästä ja huonosta silmästä oikein tarkoittavat? Jeesus kuvaa hengellistä todellisuutta vertaamalla sokeutta ja näkökykyä. Sokea vaeltaa pimeässä. Sillä, jolla on terveet silmät, kulkee valossa. On tärkeää suunnata katseemme oikein. Se, mitä arvostamme, vaikuttaa siihen, mitä kohti pyrimme. Taivasten valtakuntaan keskittyminen ja Kristukseen kiinnittyminen antaa meille kykyä nähdä ja tehdä elämässämme oikeita valintoja.

Pimeys on elämää ilman Jumalaa. Ihminen, joka on pimeydessä, voi kuvitella olevansa valossa. Tätä tarkoittaa puhe siitä, että ihmisen valo voi olla pimeyttä. Tällainen ihminen saattaa ajatella, että hänen uskonsa on aitoa ja syvällistä, vaikka hänen sitoutumisensa Kristukseen olisi epäaitoa ja pinnallista. Jeesus sanoi kylväjävertauksen selityksessään Matteuksen evankeliumissa 13:22: Kylvö ohdakkeisiin tarkoittaa ihmistä, joka kuulee sanan mutta jossa sana ei tuota satoa, koska tämän maailman huolet ja rikkauden viettelys tukahduttavat sen. 

Saatamme ajatella, että jos meillä olisi enemmän, meillä olisi vähemmän huolia. Rikkaus voi kuitekin tuoda mukanaan monenlaista huolta. Saarnaajan kirjassa 5:9,10 sanotaan: Joka rakastaa rahaa, ei saa sitä kyllin, eikä se, joka rakastaa rikkautta, saa voittoa tarpeekseen. Tämäkin on turhuutta. Kun omaisuus karttuu, karttuvat sen syöjätkin. Mitä iloa siitä on omistajalleen, paitsi että saa nähdä sen kuluvan? 

Kristus on valonlähde. Kun suuntaudumme Kristuksen kirkkautta kohti ja annamme Kristuksen valaista meitä, voimme heijastaa hänen valoaan maailmaan. Jeesus sanoi aiemmin Vuorisaarnassa te olette maailman valo. Jumalaan ja lähimmäisiin keskittyvä tapa elää tuo syvää mielekkyyttä ja merkitystä elämään. Itsekeskeisyys ja omaneduntavoittelu jättää ihmisen lopulta tyhjäksi.

Ajalliset asiat alkavat menettää merkitystään, kun sydämemme on kiintynyt ikuisiin asioihin. Paavali kirjoittaa 2. Korinttilaiskirjeessä 416-18: Sen tähden me emme lannistu. Vaikka ulkonainen ihmisemme murtuukin, niin sisäinen ihmisemme uudistuu päivä päivältä. Tämä hetkellinen ja vähäinen ahdinkomme tuottaa meille määrättömän suuren, ikuisen kirkkauden. Emmekä me kiinnitä katsettamme näkyvään vaan näkymättömään, sillä näkyvä kestää vain aikansa mutta näkymätön ikuisesti. 

1. Pietarin kirjeessä 1:3-5 sanotaan: Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Suuressa laupeudessaan hän on synnyttänyt meidät uuteen elämään ja antanut meille elävän toivon herättämällä Jeesuksen Kristuksen kuolleista. Häneltä me saamme perinnön, joka ei turmellu, ei tahraannu eikä kuihdu. Se on varattuna teille taivaissa, ja voimallaan Jumala varjelee teidät uskossa, niin että te saavutatte pelastuksen. 

Jeesus antaa meille haasteen ja asettaa eteemme valinnan. Tahdommeko palvella todellista Jumalaa vaiko epäjumalaa? Emme voi palvella kahta herraa. Jeesuksen sanojen taustalla on ensimmäisen vuosisadan tilanne. Isäntä omisti orjansa. Orjalla ei voinut olla samanaikaisesti useita isäntiä. Tunnettu muusikko Bob Dylan laulaa ”you're gonna have to serve somebody”. Eli palvelet joka tapauksessa jotakuta.

Uskonpuhdistaja Martti Luther (1483-1546) on sanonut: ”Mitä tarkoittaa, että jollakulla on Jumala tai mikä on Jumala? Vastaus: Jumalaksi kutsutaan sitä, jolta tulee odottaa kaikkea hyvää ja johon on turvauduttava kaikessa hädässä. Jonkun Jumala on juuri se, mihin hän sydämen pohjasta luottaa ja uskoo. Näinhän olen usein sanonut: pelkkä sydämen luottamus ja usko luovat sekä Jumalan että epäjumalan. Mikäli usko ja luottamus ovat oikeita, on myös Jumalasi oikea. Missä sitä vastoin luottamus on valheellista ja väärää, siellä ei ole oikeaa Jumalaa. Nämä kaksi nimittäin kuuluvat yhteen, usko ja Jumala. Sinun Jumalasi on oikeastaan – näin sanon – se, mihin sydämesi kiintyy ja minkä varaan sen uskot.”

Mammona on huono jumala. Se ryöstää aikaa puolisolta, lapsilta, ystäviltä ja Jumalalta. Mammona voi riistää myös terveyden oman hyvinvoinnin laiminlyönnin myötä.  Rakastaa yhtä ja vihata toista on yleinen seemiläinen tapa ilmaista sitä, että jokin on tärkeämpää kuin jokin muu. Jeesus ei käske vihaamaan omaisuutta, vaan rakastamaan Jumalaa yli kaiken.

Mammonan palvoja ei todellisuudessa arvosta Jumalaa. Hän voi ehkä palvella Jumalaa huulillaan, mutta mammonaa sydämessään. Jumala sanoo 2. Mooseksen kirjan luvussa 20 jakeissa 2 ja 3: Minä olen Herra, sinun Jumalasi - - Älä pidä muita jumalia minun rinnallani. (KR33)

Brittiläinen anglikaanipastori Nicky Gumbel luettelee 10 asiaa, joita ei voi ostaa rahalla: 1. Rakkautta, 2. Uskoa, 3. Luonnetta, 4. Rehellisyyttä, 5. Myötätuntoa, 6. Anteeksiantamusta, 7. Luottamusta, 8. Kunnioitusta, 9. Viisautta ja 10. Rauhaa.

Saamme tosiaan nauttia kaikista Jumalan hyvistä lahjoista hyvällä omallatunnolla. Raha itsessään ei ole pahasta. Jeesus tahtoo kuitenkin vapauttaa meitä materialismin ja rahanhimon otteesta meidän oman ja lähimmäistemme ajallisen ja ikuisen hyvinvoinnin tähden. Hän tahtoo, että meillä olisi terve suhde omaisuuteen. Hän kutsuu meitä seuraamaan itseään kokosydämisesti.

Päätän Paavalin sanoihin Kolossalaiskirjeessä 3:1-4: Jos siis teidät on yhdessä Kristuksen kanssa herätetty kuolleista, niin tavoitelkaa sitä mikä on ylhäällä, missä Kristus istuu Jumalan oikealla puolella. Ajatelkaa sitä mikä on ylhäällä, älkää sitä mikä on maan päällä. Tehän olette kuolleet, ja teidän elämänne on Kristuksen kanssa kätketty Jumalaan. Kun Kristus, teidän elämänne, ilmestyy, silloin tekin ilmestytte hänen kanssaan kirkkaudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti