lauantai 8. huhtikuuta 2017

Uskonsisällön jäsentymisen merkityksestä

Mielipidekirjoitus Suomen Viikkolehti 6.4.2017 nro 14

Meillä Suomen Vapaakirkossa olisi mielestäni paikka keskustella opillisista käsityksistämme.

Tunnustuksemme määrittää meidät katolisen kristinuskon edustajiksi (tunnustamme apostolisen uskontunnustuksen mukaisesti yhteisen / yleisen seurakunnan), protestanteiksi (Raamattu määrää yksin uskomme ohjeen) sekä herätyskristityiksi eli evankelikaaleiksi (toimimme kristillisen uskon herättämiseksi ja säilyttämiseksi).

Meillä on sisäisestä monimuotoisuudesta huolimatta tiettyä yhtenäisyyttä ja peruskatsomusta. Kyse ei ole vain opista, vaan myös tavasta elää kristittyinä. Varhaiset vapaakirkolliset olivat varmasti viisaita, kun eivät laittaneet seurakuntayhteyden määrääjäksi muuta kuin sydämen uskon Jeesukseen ja tämän uskon tunnustamista ihmisten edessä.

Aikamme on kuitenkin muuttunut ja muuttuu koko ajan. Yhtenäiskulttuurin aikana, jolloin Suomen Vapaakirkko syntyi, oli selvää, mitä kristityt ajattelivat Jeesuksesta ja monesta muustakin. Nykyisin tällaista yksimielisyyttä ei enää samalla tavoin ole. Siksi olisi hyvä, että me vapaakirkolliset perehtyisimme teologiaan ja keskustelisimme yhdessä siitä, mihin me oikeasti uskomme.

Toki Suomen teologisella opistolla tätä tapahtuu koko ajan, mutta tätä tarvitaan myös seurakunnissa. Tämän tietyn sisäisen yhtenäisyyden ja peruskatsomuksen ääneen sanoittaminen voisi olla ajassamme varsin hyvä ja tarpeellinen asia, toki monimuotoisuuden huomioon ottaen. Se edellyttäisi yhteistä ajatustyötä ja keskusteluprosessia.

Ystävällisin terveisin,

Juha Mikkonen

Viitasaari



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti