perjantai 12. tammikuuta 2024

Kristityt ja Israel?

Osa kristityistä korostaa nykyisin voimakkaasti sitä että "Israelia tulee siunata". Osa kristityistä korostaa vahvasti myös sitä että "Israel on Jumalan omaisuuskansa". Tässä kohden olisi hyvä kysyä mitä tarkoitetaan sanoilla "Israel", "siunata", ja "Jumalan omaisuuskansa". Käsitteiden määritteleminen on hyvin tärkeää.

On syytä erottaa toisistaan muinainen teokraattinen Israelin kuningaskunta ja moderni sekulaari Israelin valtio. Edellistä hallittiin tooran käskyillä ja periaatteilla (2. Moos. - 5. Moos.). Jälkimmäinen on demokraattinen juutalainen oikeusvaltio. Modernissa Israelissa asuu paljon etnisiä ja uskonnollisia juutalaisia, mutta myös monia muita ihmisiä, arabeja, kristittyjä, muslimeja, ateisteja jne.

Uuden testamentin mukaan Israel on Jumalan omaisuuskansa. Tällä ei kuitenkaan tarkoiteta nykyistä Israelin kansallisvaltiota (jota ei ollut tuolloin olemassa). Puhutaan valitusta kansasta. Paavali opetti että Jumala valitsi ensin juutalaiset. Uuden testamentin aikaan juutalaisella kansalla ei ollut omaa valtiota. Juudea oli Rooman keisarikunnan provinssi.

On myös syytä erottaa juutalaisuus uskontona ja etnisyytenä. Perinteisestä kristinuskosta käsin ei voida ajatella että juutalaisuus uskontona olisi Jumalan omaisuuskansa. Juutalainen uskonto torjuu Jeesuksen messiaanisuuden ja sovitustyön ristillä. Paavalin mukaan sellainen epäusko saa aikaan "irtileikkaamisen" jalosta oliivipuusta, Israelin kansasta (Room. 11).

Kun olin nuorempana Israelissa, eräs paikallinen messiaaninen juutalainen pyysi minulta, että me kristityt emme keskittyisi niin paljon kaikkeen muuhun liittyen Israeliin. Hän pyysi että rukoilisimme ennen kaikkea sitä, että juutalaisten silmät avautuisivat sille, että Jeesus on heidän Messiaansa. Hän näki selvästi tämän tärkeimpänä asiana, jota me kristityt olemme laiminlyöneet. Jumalan tunteminen Jeesuksen kautta on kristinuskon mukaan suurin siunaus niin juutalaisille kuin pakanoille.

Uskonnolliset ortodoksijuutalaiset eivät lainkaan pidä kristillisestä lähetystyöstä juutalaisten keskuudessa. He pyrkivät saamaan Israelissa aikaan tiukennuksia lakeihin tässä kohden. He myös tekevät väkivaltaa messiaanisia juutalaisia kohtaan, sekä turmelevat messiaanisten seurakuntien omaisuutta.

Parempi tapa ajatella on, että Jumalan omaisuuskansaa ovat kaikki Jumalan omat - kaikki ennen Jeesusta eläneet pyhät sekä kaikkien aikojen Jeesukseen uskovat ja häntä seuraavat juutalaiset ja pakanat. Uudessa testamentissa juutalaisista ja pakanoista koostuvaa Jeesuksen seuraajien joukkoa, seurakuntaa, kutsutaan Vanhan testamentin Jumalan kansan ohella Jumalan omaisuuskansaksi (1. Piet. 2).

Uudessa testamentissa pakanakristittyjä (Jeesukseen uskovia ei-juutalaisia) kehotetaan kuitenkin nöyryyteen juutalaisten suhteen ja rakkauteen juutalaisia kohtaan. Juutalaiset ovat Jumalan alkuperäinen omaisuuskansa. Jeesukseen uskovat pakanat ovat Paavalin mukaan villejä oliivipuun oksia, jotka on vasta myöhemmin oksastettu jaloon oliivipuuhun, Israelin kansaan.

Kristityt eivät ole muistaneet näitä Paavalin viisaita sanoja. On aivan hirvittävää mitä kristityt ovat tehneet juutalaisille historian saatossa. Vainot ovat ymmärrettävästi jättäneet juutalaisiin epäluuloa myös kristinuskon sanomaa kohtaan. Tämän kaiken valossa erityisesti kristittyjen tulee sanoutua ehdottomasti irti kaikesta antisemitismistä.

En ole kristitty sionisti. Toisin sanoen en lukeudu heihin, jotka perustelevat modernin Israelin valtion olemassaolon oikeutta Raamatun profetioilla. Mutta Israelin kansallisvaltiolla on silti olemassaolon oikeus. Israelissa on varmasti vikoja, puutteita ja ongelmia (missäpä valtiossa niitä ei olisi). Israel on silti demokraattinen oikeusvaltio.

En lakkaa ihmettelemästä sitä että Hamasin kaltaisten terroristijärjestön propagandaa levitetään niin alttiisti länsimaisissa medioissa. Hamasin, Hizbollahin ja muiden terroristijärjestöjen mukaan Israel tulee hävittää maailmankartalta. Ei ole kyseessä moraalisesti tasavertaiset toimijat. On tärkeä muistaa että Israelissa on yhä lehdistönvapaus, jota toimittajat myös käyttävät mm. maansa johtajien kritisoimiseen.

Israel rakentaa siviileilleen pommisuojia ja suojaa heitä kalleilla torjuntaohjuksilla. Hamas sen sijaan käyttää palestiinalaissiviilejä ihmiskilpinä ja tappaa tarkoituksella israelilaissiviilejä. On totta että Israelin hyökkäyksissä kuolee myös siviilejä. Mutta Israel sentään pyrkii minimoimaan siviilien kuolemia. 

On totta että israelilaiset ovat tehneet myös sotarikoksia. Tosin vaikea keksiä sotaa käyvää kansaa, joka ei niitä olisi tehnyt. Myös liittoutuneet tekivät 2. maailmansodassa sotarikoksia. Me suomalaisetkaan emme ole sotineet sotiamme täysin "puhtaasti".

Ajattelen että meidän kristittyjen tulee siunata Israelin valtiota ja kaikissa maissa asuvia juutalaisia. Meidän tulee siunata myös muita kansallisvaltioita ja kansoja. Siunaaminen ei tarkoita etteikö voisi esittää kritiikkiä ja/tai tuomita vääryyksiä. Meidän kristittyjen tulee rukoilla "rauhaa Jerusalemille" ja myös muille kaupungeille. Rauha toteutuu täydellisesti vasta tulevassa messiaanisessa Rauhanruhtinaan valtakunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti