sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Risti — osoitus rakkaudesta, voitosta ja lopullisesta uhrista

Suomen Viikkolehti 11.12 2019

”Jumala näki hyväksi antaa kaiken täyteyden asua hänessä sekä hänen välityksellään tehdä sovinnon ja hänen ristinsä verellä vahvistaa rauhan kaiken kansssa, mitä on maan päällä ja taivaissa.” Kol. 1:19–20

Risti on kristinuskon symboli. Kirkkorakennusten katolla ja sisällä on usein risti. Samoin painettujen Raamattujen kansissa. Kukin Uuden testamentin evankeliumeista keskittyy kuvaamaan erityisesti Jeesuksen kärsimykseen ja kuolemaan liittyviä tapahtumia.

Risti on osoitus rakkaudesta

Risti kertoo meille, ettei Jumala ole vieras maailmamme kärsimykselle. Hän kärsii kanssamme ja puolestamme. Hän tuntee kipumme ja ymmärtää tuskamme. Jeesus Kristus on ristiinnaulittu Jumala. Hänen ristinsä kertoo meille, että olemme Jumalalle hyvin rakkaita.

Rakkaus ei ole vain tunnetta, vaan myös itsensä toisten hyväksi uhraavaa toimintaa. Jumalan ristillä osoittaman epäitsekkään rakkauden esikuva saa meissäkin aikaan rakkautta Jumalaa ja toisiamme kohtaan.

Risti on voitto pimeyden valloista

Ristillä Pahan valta murtui. Jeesuksen kuoleman kautta meidät on lunastettu vapaaksi. Jeesus osti verensä hinnalla meidät itselleen. Meidät on vapautettu synnin, kuoleman ja Pahan otteesta. Meidän ei tarvitse pelätä turmiovaltoja. Olemme Voittajan puolella.

Kristuksen kuolema osoittaa meille tilanteemme vakavuuden. Jumala on pyhä ja oikeudenmukainen. Me olemme syntisiä. Armollinen Jumala tuo kuitenkin itse ratkaisun syyllisyytemme ongelmaan.

Ristillä annettiin lopullinen uhri

Heprean yleisin sovitusta kuvaava sana voidaan kääntää kirjaimellisesti sanalla ”peittää”. Vanhassa testamentissa kuvataan eläinten uhraamista ihmisten puolesta. Risti on Vanhan testamentin kuvaamien uhrien täyttymys. Heprealaiskirjeessä kerrotaan kuinka Kristus on lopullinen uhri, joka uhrattiin puolestamme. Samalla hän on ylipappi, joka uhrasi tuon uhrin. Mitään muuta sovitusuhria ei enää tarvita.

Jeesuksen ei tarvinnut kuolla omien syntiensä vuoksi. Hän oli synnitön. Hän kuoli meidän syntiemme vuoksi. Hän sovitti meidän pahuutemme. Kristus edusti koko ihmiskuntaa ristillä. Jeesus kärsi syntiemme täyden rangaistuksen Golgatalla. Hän kantoi täysin Jumalan vanhurskaan suuttumuksen. Hän joi pohjaan saakka sen maljan, joka meidän olisi kuulunut juoda. Kristus kantoi syntimme. Ne pantiin hänen päälleen. Syntimme siirrettiin Kristukseen. Olemme kätketyt häneen, peitetyt Kristuksessa.

Olemme turvassa

Kristuksen kuolema on sovittanut koko ihmiskunnan synnit. Jeesuksen kuolema on tuonut sovinnon ihmisten ja Jumalan välille. Vihollisuuden aika on ohi. Jeesuksen kuolema on avannut meille pääsyn Isän yhteyteen. Jeesus on välittäjä meidän ja Jumalan välillä. Hän on tullut veljeksemme, yhdeksi meistä.

Saamme luottaa siihen että kaikki syntimme — kaikki pahat ajatuksemme, sanamme ja tekomme sekä laiminlyöntimme — ovat anteeksiannetut Jeesuksen nimessä ja veressä. Voimme elää turvallisin mielin varmoina anteeksiantamuksesta. Meillä on hyvä Jumala!

Juha Mikkonen

Kirjoittaja on Viitasaaren vapaaseurakunnan seurakuntapastori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti