keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Ihminen on luotu vastuullisuuteen - viljelkää ja varjelkaa

Suomen Viikkolehti 05.03 2019

Raamatun alkukertomuksissa kuvataan ihmisen luomista. Kirjoittaja saattoi käyttää lähteenään ikivanhaa perimätietoa, mutta hän ei ollut ainoastaan inhimillisen tiedon varassa, vaan Pyhä Henki johti häntä. Kyse on Jumalan Hengen inspiroimasta ilmoituksesta.

Kerrotaan että Jumala istutti puutarhan eli paratiisin Eedeniin ja asetti sinne jumalankuvan, kuten muinaisen maailman kuninkaat saattoivat istuttaa puutarhoja ja asettaa sinne jumalankuvia.

Mutta Jahven puutarhaansa asettamasta jumalankuvasta tulikin elävä, kun Jumala hengitti luomaansa ihmiseen elämän. Tämä kaunis kertomus kuvaa läheistä yhteyttä Jumalan ja ihmisen välillä. 

Jumalan kuva
Ihmisen todellisuus ei ole pelkistettävissä ainoastaan biologiaan, saati fysiikkaan ja kemiaan. Ihmisen elämä on pyhää — kohdusta hautaan, sillä ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja heijastaa aivan erityisellä tavalla Jumalaa.

Teologit ovat keskustelleet paljon historiassa siitä, mitä tarkoitetaan sillä, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi. Jumalan kuvan on katsottu viittaavan muun muassa ihmisen henkisiin ja moraalisiin kykyihin. On myös esitetty, että ihminen mieheksi ja naiseksi luotuna Jumalan kuvana heijastelisi yhdessä kolmiyhteisen Jumalan eri persoonien välistä sisäistä suhdetta, rakkautta ja harmoniaa.

Voi kuitenkin olla että 1. Mooseksen kirjan kirjoittaja tarkoitti Jumalan kuvalla enemmän ihmisen toimintaa kuin olemusta. Ihminen on saanut toimeksiannon toimia Jumalan sijaishallitsijana maan päällä. Olemme Luojan asettamassa tehtävässä.

Meidän tulee kunnioittaa ja vaalia luomakuntaa, viljellä ja varjella sitä. Emme saa riistää ja turmella luontoa. Olemme Luojalle vastuussa siitä, miten kohtelemme sitä. Meidän tulee rakastaa paitsi Luojaa, hyviä enkeleitä ja lähimmäisiämme, myös eläimiä ja kasveja. Meidän tulee kunnioittaa myös maaperää. 

Seksuaalisuus
Luomiskertomus opettaa myös sitä, että ihmisen tasavertainen elämänkumppani on toinen ihminen, ei yksikään eläin. Raamatullisen ihanteen mukaan avioliiton on tarkoitus olla yhden miehen ja yhden naisen välinen ja kestoltaan elinikäinen. Avioliitto pohjautuu Jumalan hyvään luomistyöhön.
Seksuaalisuus on Jumalan kaunista lahjaa meille. Jumala on tarkoittanut, että saamme nauttia seksistä avioliiton suojan tuomassa avoimuudessa ja läheisyydessä ilman syyllisyyttä ja häpeää. 

Hyvää ja arvokasta
Jumala siunasi alussa koko luomistyönsä. Luotu on olemukseltaan hyvää ja arvokasta, Jumalan kättentyötä. Kristinusko ei opeta sellaista dualismia, jonka mukaan hengellinen olisi hyvää ja fyysinen pahaa tai arvotonta.

Kaikki Jumalan luomistyö on hyvää, niin henkemme kuin ruumiimme, niin taivas kuin maakin. Saamme iloita ja nauttia Jumalan hyvästä luomistyöstä kiitollisina kaikesta siitä, mitä hän on meille tarkoittanut tässä ajassa kuin myös tulevassa uudessa maailmassa. 

Juha Mikkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti