torstai 4. lokakuuta 2018

Mikä on seurakunta?

Suomen Viikkolehti 2.10.2018 

Raamattu kuvaa seurakuntaa Jumalan kansana. Jumala kutsui Israelin omaksi kansakseen. Jumala on kutsunut myös uuden liiton Jumalan kansan, seurakunnan. Kuva seurakunnasta Jumalan kansana vahvistaa yhteenkuuluvuuttamme kaikkiin Jumalan omiin kaikkina aikoina.

Seurakunta on myös Kristuksen ruumis. Kuva puhuu uskovien ja Kristuksen keskinäisestä yhteydestä. Jokainen jäsen tarvitsee toistaan. Jäsenet jakavat keskenään elämää. Kuva Kristuksen ruumiista opettaa meille keskinäistä riippuvuutta ja erilaisuuden hyväksymistä ja arvostamista.

Seurakunta on Jumalan temppeli. Aivan kuten Jumalan kunnia ja kirkkaus täytti ja pyhitti ilmestysmajan ja myöhemmin Jerusalemin temppelin, Jumalan läsnäolo Pyhässä Hengessä täyttää ja pyhittää seurakunnan.

Seurakunta on perhe. Olemme veljiä ja sisaria. Tämä rohkaisee meitä keskinäiseen yhteyteen ja välittämiseen. Seurakunta on papisto. Jokainen kristitty on pappi. Kristus on ylipappimme.

Seurakunta on Kristuksen morsian. Taivasten valtakuntaa kuvataan hääjuhlana. Jeesus on sulhanen, me olemme morsian. Tämä kuva rohkaisee meitä puhtauteen ja pyhyyteen sekä rakkauteen Kristusta kohtaan. 

Yksi ja pyhä 

Vanhoissa kristillisissä uskontunnustuksissa sanotaan lisäksi, että seurakunta on yksi, pyhä, yhteinen ja apostolinen.

Seurakunta on yksi. Seurakunta on epäyhtenäinen. Meitä on mm. vapaakirkollisia, luterilaisia, helluntailaisia ja metodisteja. Voimme silti puhua seurakunnan ykseydestä. Koemme kristittyinä yhteyttä toisiimme, koska olemme Kristuksessa. Pyhä Henki yhdistää kaikkia uskovia. Hajaannuksen aika tulee kerran päättymään, kun Kristus palaa takaisin maan päälle.

Seurakunta on pyhä, Jumalalle erotettu, pyhään tarkoitukseen vihitty. Seurakunta on pyhä, vaikka me sen jäsenet olemme syntisiä. Seurakunta on hyvin vajavainen ja puutteellinen. Sen heikkouteen ja sen edustajiin on helppo pettyä. Seurakunnan pyhyys on Kristuksen läsnäoloa meissä. Hän on erottanut meidät itselleen julistamaan hänen pelastavaa armoaan maailmalle.

Seurakunta on yhteinen tai yleinen. Todellinen seurakunta on kaikkialla samaa joukkoa. Jokainen paikallisseurakunta edustaa maailmanlaajuista seurakuntaa.

Uskonpuhdistajat katsoivat kuuluvansa yhteiseen seurakuntaan, koska he säilyttivät kristillisen opin. Uskollisuus Raamatulle oli heille tärkeämpää kuin institutionaalinen jatkuvuus. Sen vuoksi he saattoivat uudistaessaan seurakuntaa katkaista institutionaalisen yhteyden roomalaiskatoliseen kirkkoon, kun roomalaiskatolinen kirkko torjui heidän uudistuspyrkimyksensä.

Seurakunta on apostolinen. Seurakunta on perustettu apostolisen todistuksen varaan. Me vapaakirkolliset ajattelemme, että apostolisuus ei tarkoita piispallista jatkumoa, vaan uskollisuutta apostolien opetuksille ja Uuden testamentin käytännöille. 

Juha Mikkonen 

Kirjoittaja on Viitasaaren vapaaseurakunnan pastori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti