perjantai 19. lokakuuta 2018

Enkelit

Suomen Viikkolehti 16.10.2018 

Enkelit tuovat sanomia Jumalalta ja suojelevat ihmisiä ja ovat toteuttamassa Jumalan tuomioita
Valistuksen ajan järjen ylikorostaminen on johtanut monet puhumaan varauksellisesti näkymättömästä todellisuudesta. Toisaalta monet kokevat janoa yliluonnollisen puoleen. Kirkkotaiteessa enkeleitä on kuvattu ihmisinä, joilla on valkeat linnunsiivet sulkineen. Sana enkeli tarkoittaa lähettilästä.

Enkelit ovat persoonallisia ja aineettomia olentoja, joiden tehtävänä on ylistää ja palvella Jumalaa. Heitä kuvataan Raamatussa yleensä miehen hahmoisina. Heitä on paljon. Heidät luotiin olemukseltaan hyviksi ja tahdoltaan vapaiksi.

Enkelit tuovat sanomia Jumalalta ja suojelevat ihmisiä ja ovat toteuttamassa Jumalan tuomioita. 

Enkelit palvelivat Jeesusta
Vanhassa testamentissa Jumalasta käytetään nimeä sotajoukkojen Herra viitaten taivaallisiin olentoihin. Siellä mainitaan myös siivekkäät kerubit ja serafit. Uudessa testamentissa puhutaan herruuksista, valtaistuimista, hallituksista ja valloista. Enkeleillä saattaa olla hierarkia.

Enkelit toimivat Jeesuksen maanpäällisen elämän yhteydessä. Enkeli ilmoitti Jeesuksen syntymän. Enkelit palvelivat Jeesusta erämaakoetuksen jälkeen. Enkeli vahvisti Jeesusta Getsemanessa ennen ristiinnaulitsemista. Myös tyhjällä haudalla oli enkeleitä. He ilmoittivat myös Jeesuksen paluusta, kun hän astui taivaaseen. 

Kiusaaja, pettäjä ja syyttäjä
Suuri osa enkeleistä on valinnut palvella Jumalaa ja hänen tarkoituksiaan, mutta osa heistä on synnin turmelemia. Alkukirkon ajoista on uskottu, että näkymättömässä maailmassa tapahtui lankeemus. Tähän viitataan jo Raamatussa.

Sana Saatana tarkoittaa vastustajaa. Keskiajalla Saatana kuvattiin pukinsorkkaisena ja sarvipäisenä karikatyyrinä. Hän vastustaa Jumalaa, hänen tahtoaan ja Kristuksen seurakuntaa. Hän johtaa Jumalaa vastaan kapinoivia voimia. Saatana pyrkii kiusaamaan, pettämään, syyttämään ja ajamaan epätoivoon ihmisiä. 

Pahan valta on rajallista
Jaakob varoittaa pahojen henkien viisaudesta. Paavali sanoo, että Saatana tekeytyy valkeuden enkeliksi, ja hänen palvelijansa vanhurskauden palvelijoiksi. Paavali varoittaa, että pahat henget pyrkivät eksyttämään ihmisiä uskomaan sellaista, mikä ei ole totta.

Pahalla on monia juonia, joilla se pyrkii pitämään ihmiset erossa evankeliumin totuudesta. Sillä on jonkin verran valtaa tässä ajassa.

Kuitenkin on tärkeää muistaa, että pahan valta on rajallista. Jumalalla on lopullinen valta kaiken yli. Kristinusko ei opeta, että tasavertaiset voimat, valo ja pimeys, hyvä ja paha, taistelisivat ikuisesti keskenään. Jumala on yksin ikuinen ja suvereeni. Kaiken luodun täytyy lopulta taipua Luojansa edessä. 

Täysin turvassa
Voimme luottaa hyvän Jumalamme suuruuteen kaiken keskellä. Jeesus Kristus on voittanut lopullisesti pahan vallat ristinkuolemallaan ja ylösnousemuksellaan. Saamme olla hänen voitostaan osallisia ja täysin turvassa. Saamme olla ikuisesti Jumalan luona uudessa maailmassa. Siellä on myös enkeleitä.

Juha Mikkonen
Kirjoittaja on Viitasaaren vapaaseurakunnan pastori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti