tiistai 8. lokakuuta 2024

Kristus-hymni

Kolossalaiskirje 1:15-20

Puhe Jyväskylän vapaasrk:lla ti 8.10.2024

Jaejaksossa on monien raamatuntutkijoiden mukaan kyse varhaiskristillisestä Kristus-hymnistä, eli laulusta Jeesuksesta. Se on sisällöltään rikas, merkityksellinen ja syvällinen.

Suomen Vapaakirkossa tunnustaudumme apostoliseen uskontunnustukseen. Se alkaa sanoilla minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan. Toinen vanha ekumeeninen uskontunnustus, Nikean uskontunnus, sanoo luomisesta: Me uskomme yhteen Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan, kaikkien näkyväisten ja näkymättömien Luojaan. 

Paavali sanoo että Kristus on näkymättömän Luojan näkyvä kuva. Paavali käyttää kreikan sanaa eikōn, josta tulee sana ikoni. Kristus on täydellinen Jumalan kuva. Hänen persoonansa ja työnsä kuvastaa täysin Jumalan luonnetta ja tekoja. Paavali viittaa 1. Mooseksen kirjan alun luomiskertomukseen. Siellä sanotaan: Alussa Jumala loi taivaan ja maan.

Sana alussa, hepreaksi bereshit, voidaan kääntää myös esikoisen kautta tai esikoisessa. Esikoisensa kautta Jumala loi taivaan ja maan. Feminiinimuotoinen sana reshit, esikoinen, voidaan kääntää myös sanalla ensimmäinen. Rosh on saman sanan maskuliinimuoto. Se voidaan kääntää sanoilla alku tai pää. Tekstissä vilisee näitä heprean sanan eri merkityksiä. Paavali kirjoitti kreikaksi ja siitä on käännetty suomeksi käännettynä.

Kristinuskossa ei voida puhua Jumalan syntymisestä. Hän on ikuinen. Aina oleva. Mikään ei ole aiheuttanut Jumalan olemassaoloa. Kaikki on syntynyt Jumalan tahdosta. Mitään ei ole olemassa hänestä riippumatta.

Kristillisen opin mukaan Jumalan Poika on syntynyt ikuisuudessa Isästä. Poika ei ole Jumalana ajassa syntynyt tai luotu. Kun alku alkoi, Jumalan Poika oli jo siellä. Isän ja Pyhän Hengen tavoin myös Poika on aina ollut. Hän oli olemassa ennen kaiken luomista, ennen taivasta ja maata. Poika on Jumala. Samalla hän kuitenkin erottuu Isästä Jumalasta ja Pyhästä Hengestä. Ei ole ollut aikaa, jolloin Poikaa ei olisi ollut. Kaikki luotu tuli olevaksi Pojan kautta. Mitään ei ole luotu ilman Poikaa.

Emme kykene ymmärtää Kolminaisuuden salaisuutta. Luotu ei voi käsittää Luojaansa. Rajallinen ymmärryksemme ei riitä Jumalan olemuksen käsittämiseen. Mutta voimme uskoa itsensä ilmoittaneeseen Jumalaan, Isään ja Poikaan ja Pyhään Henkeen, kolme persoonaa, yksi Jumala. VOimme tunnustaa Kolminaisuuden mysteeriä, sekä palvella ja palvoa Kolmiyhteistä Jumalaamme.

Jeesuksessa on pysyvästi Jumalan koko täyteys, sillä hän on ihmiseksi tullut, Pyhästä Hengestä siinnyt ja neitsyt Mariasta syntynyt ajassa. Kristus on tehnyt sovinnon ja rauhan Jumalan ja ihmisten välille. Tämä rauha on enemmän kuin tunnetila. Sotatila on Jumalan ja meidän välillä on pysyvästi päättynyt. Sen tilalla vallitsee nyt syvä ja rikkumaton rauhantila.

Suokoon Jumala meidän levätä Kristuksessa ja hänen työssään. Hänen rauhansa vallitkoon meidän sydämissämme. Saamme rukoilla tänäänkin rauhan ja Jumalan tuntemisen leviämisen ja vahvistumisen puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti