keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Markuksen evankeliumin 1. luvun käännökseni

Markuksen mukaan, 1. luku

1. Jeesuksen Kristuksen, Jumalan Pojan, evankeliumin alku 2. sen mukaan kuin on kirjoitettu profeetta Jesajassa: ”Minä lähetän sanansaattajani edelläsi, hän valmistaa tiesi. 3. Ääni huutaa autiomaassa: 'Valmistakaa Herran tie, tehkää hänen polkunsa suoriksi.'”

4. Johannes Kastaja tuli autiomaassa ja julisti kääntymyksen kastetta syntien anteeksiantamiseksi. 5. Koko Juudean seutu ja kaikki jerusalemilaiset lähtivät liikkeelle. Hän kastoi heidät Jordan-joessa, kun he tunnustivat syntinsä. 6. Johannes oli pukeutunut vaatteeseen, joka oli ommeltu kamelinkarvakankaasta. Hänen vyötärönsä ympärillä oli nahasta tehty vyö. Hän söi heinäsirkkoja ja luonnonhunajaa. 7. Hän julisti: ”Minun jälkeeni tulee minua voimakkaampi. En ole riittävän arvokas kumartuneena avaamaan hänen sandaaliensa hihnaa. 8. Olen kastanut teidät vedessä, mutta hän tulee kastamaan teidät Pyhässä Hengessä.”

9. Niinä päivinä tuli Jeesus Galilean Nasaretista ja Johannes kastoi hänet Jordanissa. 10. Heti, kun hän nousi vedestä, hän näki kuinka taivaat repeytyivät auki. Henki, niin kuin kyyhkynen, laskeutui häneen. 11. Taivaista tuli ääni: ”Sinä olet Poikani, se rakastettu. Olen mieltynyt sinuun.” 12. Mutta pian sen jälkeen Henki lähetti hänet autiomaahan. 13. Niin hän oli autiomaassa neljäkymmentä päivää. Hän eli villieläinten parissa ja Saatana koetti saada hänet lankeamaan syntiin.

14. Mutta sen jälkeen, kun Johannes oli vangittu, Jeesus meni Galileaan ja julisti Jumalan ilosanomaa. 15. Hän sanoi: ”Aika on tullut täyteen ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Kääntykää ja uskokaa ilosanoma.” 16. Hän kulki Galilean järven luona ja näki Simonin ja Andreaan, Simonin veljen. He kalastivat heittoverkolla järvellä, he näet olivat kalastajia. 17. Jeesus sanoi heille: Seuratkaa minua niin tulen tekemään teistä ihmisten kalastajia.” 18. Niin he jättivät heti verkkonsa ja heistä tuli hänen opetuslapsiaan. 19. Kuljettuaan vähän eteenpäin Jeesus näki Jaakobin, Sebedeuksen pojan, ja hänen veljensä Johanneksen selvittelemässä verkkoja veneessä. 20. Hän kutsui heidät. He jättivät isänsä Sebedeuksen veneeseen työntekijöidensä kanssa ja seurasivat Jeesusta.

21. He tulivat Kapernaumiin ja pian tämän jälkeen menivät sapattina synagoogaan ja hän opetti. 22. He hämmästyivät hänen opetuksestaan, sillä hän opetti heitä omalla arvovallallaan vetoamatta muihin auktoriteetteihin, toisin kuin lainopettajat. 23. Mutta synagoogassa oli mies, joka oli saastaisen hengen vallassa. Hän huusi: 24. ”Mitä meillä ja sinulla on tekemistä Jeesus Nasaretilainen? Olet tullut tuhoamaan meidät! Tiedän kuka olet, Jumalan Pyhä! 25. Mutta Jeesus nuhteli sitä: ”Vaikene ja tule ulos hänestä.” 26. Niin saastainen henki kouristi miestä ja tuli ulos hänestä huutaen kovalla äänellä. 27. Niin he joutuivat ymmälle kohtaamisen seurauksena ja kyselivät toisiltaan sanoen: ”Mitä tämä on? Uutta arvovaltaista opetusta! Hän komentaa saastaisia henkiä ja ne tottelevat häntä!” 28. Niin hänen maineensa levisi pian kaikkialle koko Galilean seudulla.

29. Sen jälkeen he poistuivat synagoogasta ja menivät Jaakobin ja Johanneksen kanssa Simonin ja Andreaan kotiin. 30. Mutta Simonin anoppi makasi kuumeessa vuoteellaan ja he kertoivat hänestä Jeesukselle. 31. Jeesus tuli hänen luokseen, tarttui hänen käteensä ja nosti hänet jalkeille. Niin kuume lähti hänestä ja hän palveli heitä. 32. Illan tultua, kun aurinko oli jo laskenut, he toivat hänen luokseen kaikki sairaat ja pahojen henkien vaivaamat 33 ja koko kaupunki kerääntyi ovelle. 34. Hän paransi monia sairaita erilaisista sairauksista ja ajoi ulos useita pahoja henkiä. Hän ei sallinut pahojen henkien puhua, koska ne tunsivat hänet.

35. Varhain ennen aamun sarastusta hän nousi ja meni autioon paikkaan ja kääntyi siellä rukouksessa Jumalan puoleen. 36. Mutta Simon ja hänen seuralaisensa riensivät etsimään häntä. 37. Löydettyään hänet he sanoivat hänelle: ”Kaikki etsivät sinua todenteolla.” 38. Mutta hän sanoi heille: ”Lähdetään muualle lähikyliin, että julistaisin niissä. Olenhan tullut tänne sen vuoksi.” 39. Niin hän meni ja julisti heidän synagoogissaan kaikkialla Galileassa ja karkotti pahat henget.

40. Hänen luokseen tuli lepraa sairastava ja pyysi häneltä sanoen: ”Jos sinä tahdot, kykenet tekemään minut puhtaaksi.” 41. Jeesus sääli miestä, ojensi kätensä ja kosketti häntä sanoen: ”Minä tahdon, tule puhtaaksi.” 42. Niin lepra lähti hänestä välittömästi ja mies tuli puhtaaksi. 43. Jeesus varoitti häntä ankarasti tuomasta esille tapahtunutta sanoen: ”Varo puhumasta tästä mitään kenellekään, vaan mene, näytä itsesi papille ja tuo esiin Mooseksen määräämät uhrit puhdistumisestasi todistukseksi heille.” 45: Mutta mies meni ja alkoi julistaa monille ja levitti tietoa tapahtuneesta niin, että Jeesus ei enää voinut mennä julkisesti kaupunkeihin vaan hän oli niiden ulkopuolella autioissa paikoissa. Hänen luokseen saapui ihmisiä kaikkialta.

1 kommentti: