maanantai 5. kesäkuuta 2017

Raamatun suuri kertomus

Suomen Viikkolehti 23/2017

Raamattu on toisaalta kirjasto ja toisaalta kirja. Siinä on monta kertomusta ja yksi suuri kertomus, joka kertoo suuremmasta todellisuudesta, kuin vain minusta ja ongelmistani. On kyse koko luomakunnasta ja ihmiskunnasta, koko maailmanhistoriasta ja ikuisuudesta.

Alussa on Jumala. Hän luo sanallaan kaiken muun olemassaolevan. Hän on persoonallinen, erillään luomakunnasta ja kuitenkin siinä läsnä.

Ihminen on aivan erityinen olento. Jumalan kuvana hän heijastaa Luojaansa ja toimii tämän sijaishallitsijana maan päällä. Ihminen on vastuussa siitä, miten kohtelee Jumalan luomakuntaa. Jumala luo kumppaniksi ihmiselle toisen ihmisen. Luomisen teologia antaa pohjan avioliitolle.

Luotu kääntyy kuitenkin pois Luojasta, haluaa olla itsenäinen ja lankeaa. Lankeemuksen seuraukset näkyvät heti. Mies syyttää vaimoa, vaimo käärmettä. Ihminen vieraantuu Jumalasta, itsestään ja toisista ihmisistä. Paratiisi on mennyttä.

Jumala ei kuitenkaan hylkää ihmistä. Hän kutsuu Aabrahamin, joka saa Jumalalta lupauksen siitä, että hänen jälkeläisensä kautta Jumala siunaa kaikkia kansoja.

Jumala tekee Aabrahamin jälkeläisistä Israelin kansan. Kun Israel orjuutetaan Egyptissä, Jumala lähettää vapauttajaksi Mooseksen. Kansa ei kuitenkaan seuraa ehyesti Herraa. Vasta Israelin uusi sukupolvi pääsee luvattuun maahan 40 vuoden erämaavaelluksen jälkeen.

Jumala perustaa Israelin kuningas Daavidille huoneen, eli dynastian, ja lupaa, että Daavidin jälkeläinen on aina oleva kuninkaana. Kyseessä on loputon perillisten joukko. Tai sitten yksi Daavidin pojista istuu valtaistuimella ikuisesti.

Jumala syntyy ihmiseksi Beetlehemissä. Jeesus Nasaretilainen, Aabrahamin poika ja Daavidin poika, on Moosestakin suurempi Vapauttaja. Ainoastaan hänessä toteutuvat annetut lupaukset. Jeesuksen luonne, opetukset, teot, ristinkuolema ja ruumiillinen ylösnousemus ovat kristinuskon perusta.
Hänet surmataan ja opetuslapset ajattelevat, että kaikki oli siinä. Mutta kolmantena päivänä hauta onkin tyhjä ja Jeesus ilmestyy ylösnousseena.

Kristuksen omat saavat hänen tähtensä anteeksi kaikki pahat ajatukset, sanat, teot ja laiminlyönnit.

Helluntaina Pyhä Henki vuodatetaan. Jumala antaa uuden mielen, Pyhä Henki kirjoittaa lakinsa sydämiin. Tuhansia kääntyy. Seurakunta syntyy. Elämme tätä aikaa, seurakunnan ja Pyhän Hengen aikaa. Nyt Jumala kokoaa ihmisiä valtakuntaansa.

Vaikka aikaa on kulunut, Jeesus on luvannut palata takaisin kirkkaudessaan. Ja seurakunta odottaa. Seuraa viimeinen tuomio, kadotus niille, jotka ovat torjuneet evankeliumin, lopullinen vapautus kaikille Jumalan omille.

Alussa oli puutarha, mutta meille on varattu kaupunki. Saamme nähdä Jumalan kasvot ja ylistää ja palvella häntä ikuisesti yhdessä kaikkien lunastettujen ihmisten ja pyhien enkelien kanssa uudessa luomakunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti