torstai 28. toukokuuta 2020

Pyhä Henki

Suomen Viikkolehti 27.05 2020

Helluntaita vietetään seitsemän viikkoa pääsiäisen ja kymmenen päivää helatorstain jälkeen.

Kun sitten koitti helluntaipäivä, he olivat kaikki yhdessä koolla. Yhtäkkiä kuului taivaasta kohahdus, kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko sen talon, jossa he olivat. He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä… (Ap. t. 2:2–4)

Pyhä Henki on Jumala. Hän ei ole persoonaton voima vaan Kolminaisuuden kolmas persoona. Pyhällä Hengellä on Jumalan ominaisuudet. Hän on kaikkitietävä, kaikkivoipa, kaikkialla läsnä oleva ja ikuinen.

Nyt on Hengen vuodatuksen aikakausi

Jumalan Henki on läsnä halki Raamatun luomisesta uuteen luomiseen. Vanhassa testamentissa kerrotaan tilanteista jolloin tietyt yksilöt saivat Hengen. Hengen vaikutusta kuvasi oliiviöljyn kaataminen tai hierominen päähän. Profeettoja, pappeja ja kuninkaita voideltiin tälla tavoin tehtäviinsä.

Vanhassa testamentissa profetoidaan Messiaasta eli Kristuksesta, Herran Voidellusta. Uudessa testamentissa kerrotaan kuinka Pyhä Henki vaikutti Kristuksen ihmiseksi tulemisen ja voiteli Jeesuksen koko voimallaan maailman historian tärkeintä tehtävää varten. Hän myös herätti Jeesuksen kuolleista.

Pyhä Henki vuodatettiin helluntaina. Apostolit olivat ainoastaan ihmisiä, mutta Hengen voimassa ja johdatuksessa he saivat kokea suuria asioita.

Elämme nyt seurakunnan aikaa ja Pyhän Hengen aikaa. Henki tekee edelleen ihmeellisiä asioita Jumalan kansan parissa. On Hengen vuodatuksen aikakausi. Nyt jokainen voi saada Hengen.

Pyhä Henki johdattaa ja virvoittaa

Pyhä Henki inspiroi pyhän Raamatun kirjoitukset ja puhuu niiden kautta. Hän kirkastaa meille Kristusta ja auttaa meitä käsittämään asioita ja saa aikaan synnintunnon niin että voimme tulla kääntymykseen. Hän synnyttää meidät uudesti Jumalan lapsiksi ja antaa meille voiman todistaa Kristuksesta.

Pyhä Henki kuolettaa joka päivä meissä syntiä ja tekee meitä hengellisesti eläviksi muuttaen meitä enemmän Kristuksen kaltaiseksi.

Pyhä Henki johdattaa meitä ja kutsuu meitä työhönsä. Hän vuodattaa meihin Jumalan rakkautta ja vaikuttaa meissä oikeamielisyyttä, rauhaa ja iloa. Hän todistaa meille Jumalan lapseudesta.

Pyhä Henki yhdistää kristityt toisiinsa ja virvoittaa meitä. Hän rohkaisee erityisesti niitä, jotka kärsivät uskonsa vuoksi ja varjelee meidät uskossa perille asti.

Ylemmyyden tunnetta ja ryhmäpaineita

Karismaattisuutta on esiintynyt kautta aikojen. Pyhä Henki on toiminut läpi historian. Jumala ei hylännyt seurakuntaansa edes synkimpinä kirkkohistorian aikoina, joihin liittyy paljon inhimillistä heikkoutta, erehdystä ja raadollisuutta.

Pyhä Henki toimii monin eri tavoin. Hän toimii usein silloinkin kun karismaattisia ilmiöitä, kuten kielilläpuhumista, profetoimista ja parantumisia, ei esiinny.

Karismaattisuuteen liittyy varjopuolia, koska olemme langenneita ihmisiä. Saatamme kokea ylemmyydentunnetta ei-karismaatikkoja kohtaan ja eristäytyä muista omiin piireihimme. Saatamme vedota liikaa tunteisiin ja väheksyä järjenkäyttöä.

Saatamme keskittyä liikaa sielunviholliseen. Saatamme luoda ryhmäpainetta, asettua toisten yläpuolelle sekä manipuloida toisia. Saatamme olla epätasapainossa ja paeta ylihengellisyyteen.

Ilontäyteistä ja hoitavaa

Karimaattinen liikehdintä on samalla suuri siunaus — myös Suomen Vapaakirkossa. Karismaattinen kristillisyys voi parhaimmillaan olla Kristus-keskeistä, Hengen apuun luottavaa, tunnerikasta, rukouselämältään vahvaa, ilontäyteistä, anteliasta, hoitavaa, lähetyshenkistä ja yhteisöllistä kristillisyyttä.

Ongelmia on kaikkialla, ei ainoastaan karismaatikoilla. Seurakunta on vasta matkalla kohti täydellisyyttä.

Meidän on tärkeää arvioida opettajia ja ilmiöitä ollen samalla avoimia aidolle Jumalan Hengen työlle. Meidän ei kannata pelätä liikaa virheitä, vaan luottaa Jumalaan. Saamme virheet anteeksi. Armolahjat kukoistavat parhaiten armon ja Jumalan odottamisen ilmapiirissä. Saamme rukoilla armolahjoja ja harjoitella turvallisesti niiden käyttöä.

Kun Herra Jeesus Kristus tulee meille rakkaaksi, Raamattu tärkeäksi ja synti vastenmieliseksi, kun koemme lähimmäiset arvokkaiksi ja lähetystyön merkitykselliseksi ja keskinäinen yhteytemme vahvistuu, voimme olla turvallisella mielellä. Pyhä Henki vaikuttaa juuri tällaisia asioita keskuudessamme.

Juha Mikkonen

Kirjoittaja on Vapaakirkon pastori.

2 kommenttia:

 1. Hei! Hyvää tekstiä karismaattisuudesta, mutta haluan korostaa Pyhän Hengen tai vain Hengen olemusta, joka lähetettiin ensimmäisenä helluntana. Jumala oli lähettäjä, Johannes Kastajan mukaan myös Jeesus lähettää Hengen. "Hän kastaa tulella ja Pyhällä Hengellä. Ev. Johanneksen mukaan Pyhä Henki on toinen Puolustaja, Jeesus on ensimmäinen ja TOINEN Puolustaja on täydellisesti samankaltainen kuin Hän. (Myös Jumalan kaltainen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!:)

   Miten ajattelet tuon tulen ja PH:n liittyvän toisiinsa? Itse näkisin tulen kuvaavan tässä eskatologista tuomiota ja Pyhän Hengen kasteen eskatologista siunausta. Lopun ajat alkoi jo viimeistään helluntaista.

   Poista