lauantai 9. joulukuuta 2017

Juhan kirja-arvostelut

Tässä hieman ajatuksia kirjoista, joita olen lukenut. Lisään ajan kuluessa lisää teoksia.

Tuomas Akvinolainen: Usko ja rukous (latinasta suomentanut Seppo A. Teinonen)

3/5 tähteä

Keskiajan ehkä kuuluisimman teologin lyhyehköt opetukset apostolisesta uskontunnustuksesta ja Isä meidän -rukouksesta. On mielenkiintoista verrata teosta Lutherin Ison katekismuksen vastaaviin kohtiin. Yhdyn luterilaisen kaverini arvioon: "Tuomas on vahvempi apostolicumin selityksessä, Luther rukouksen." Teinosen johdanto on loistava.

----------

Roy B. Zuck, Eugene H. Merrill (toim.): A Biblical Theology of the Old Testament

3/5 tähteä

Perusteita Vanhan testamentin raamattuteologiasta

Teos on populaariesitys heprealaisen Raamatun teologiasta. Sen on kirjoittanut joukko Dallasin teologisen seminaarin henkilökuntaa. Vaikka teoksessa näkyy hieman kyseisen oppilaitoksen korostukset, kuten dispensationalismi, ei tämä tule kuitenkaan läpi häiritsevällä tavalla. Ensin käsitellään hyvin lyhyesti akateemista alaa (VT:n teologian oikeutusta ja historiaa) ja sen jälkeen kirjaryhmittäin koko VT. Selkeä kirjoitustyyli. Pitäydytään perusasioihin. Ei sisällä juurikaan uutta niille, joilla on jo ennestään tietoa asiasta.

----------

Walter A. Elwell, Robert W. Yarbrough: Encountering the New Testament: A Historical and Theological Survey

3/5 tähteä

Perusasiaa Uudesta testamentista 

Teos on Uuden testamentin oppikirja. Kirjoittajat kirjoittavat evankelikaalisesta näkökulmasta. He eivät syvenny yksityiskohtiin, vaan esittävät yleiskatsauksen. Katsaus on tasapuolinen ja kiihkoton. Uuden testamentin maailmaan liittyviä historiallisia paikkoja, tapahtumia, henkilöitä ja ensimmäisen vuosisadan kulttuuria esitellään tiiviisti. Joitakin Uuden testamentin tekstejä sovelletaan myös omaan aikaamme. Kirja soveltuu aloitteleville teologian opiskelijoille ja kiinnostuneille maallikoille. Uuden testamentin historiaan, teologiaan ja eksegetiikkaan jo jonkinverran perehtyneelle kirjassa ei ole juuri uutta, mutta kirja voi olla silti kertaukseksi.

----------

Justo Gonzales: The Story of Christianity (2 osaa)

5/5 tähteä

Erinomainen yleiskatsaus kirkkohistoriaan

Gonzales kuljettaa lukijan läpi koko 2000-vuotisen kristinuskon historian. Näkökulma on läntinen. Vaikka teos ei olekaan kovin perusteellinen, se ei ole myöskään aivan pinnallinen. Teoksesta jää ehjä vaikutelma. Kyse ei ole irrallisista tapahtumista, vaan tarinassa on selvä looginen eteneminen. Kirjoittaja on melko tasapuolinen käsitellessään roomalaiskatolilaista ja protestanttista kristillisyyttä. Ortodoksinen kirkko jää patristisen ajan (kirkkoisien aika) jälkeen vähemmälle. Teoksessa on myös bibliografiat syvällisempää perehtymistä varten. Suosittelen kirjaa teologian opiskelijoille, sekä valistuneille maallikoille, jotka haluavat hyvän yleiskuvan aiheesta.

------------

Tremper Longman III: Psalmit sielun peili - Kuinka lukea psalmeja

4/5 tähteä

Kristillinen johdatus Psalmien kirjaan

Kirja on hyvä johdatus eksegeettisiin ja teologisiin kysymyksiin koskien psalmeja. Longman kirjoittaa pääosin kristilliselle yleisölle evankelikaalisesta (herätyskristillisestä) näkökulmasta. Hän on arvostettu Vanhan testamentin tutkija. Kirja kuvaa Psalmien eri genrejä ja auttaa maallikoita ja aloittelevia teologian opiskelijoita tulkitsemaan tätä raamatunkirjaa huomioiden sen historiallisen, kulttuurisen ja kirjallisen kontekstin, sekä käyttämään psalmeja yksityisessä hartauselämässä ja seurakunnan jumalanpalveluksissa. Juha Partasen suomennos ei ole huono, mutta suosittelen kuitenkin lukemaan mieluummin englanninkielisen alkuteoksen, mikäli kielitaito vain sallii.

-------------

Lee Strobel: Tapaus Kristus

3/5 tähteä

Apologetiikkaa helpoimmillaan

Strobelin teos on luettava ja yksinkertainen johdatus kristilliseen apologetiikkaan (uskonpuolustus). Hän haastattelee evankelikaalisia (herätyskristillisiä) teologeja ja eksegeettejä kysyen peruskysymyksiä ja saaden lyhyitä, mutta järkeviä vastauksia. Kirjan keskusteleva tyyli tekee kirjan helppolukuiseksi. Kirjan lukeminen ei tee kenestäkään asiantuntijaa, mutta se voi palvella maallikoita, jotka alkavat etsiä vastauksia siihen, miksi uskoa kristinuskoon. Kirja voi olla myös hyvä evankeliointiin - annettavaksi ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita etsimään vastauksia kristinuskosta. Valitettavasti suomennoksesta on jätetty pois jokaisen luvun jälkeiset bibliografiat niille, jotka haluavat syventää tietojaan.

---------------

Sinclair B. Ferguson, Joel R. Beeke & Michael A. G. Haykin:
Church History 101: The Highlights of Twenty Century

3/5 tähteä

Alkeita niille, joilla ei ole paljoa aikaa ja tietämystä

Kirja on hyvin lyhyt johdanto kirkkohistoriaan länsimaisesta ja kalvinistisesta näkökulmasta. Jokainen luku käsittelee vuosisadan vain muutamalla sivulla. 112 sivua tarkoittaa luonnollisesti fragmentaarista (hajanaista) ja selektiivistä (valikoivaa) asioiden käsittelyä, kukaan kirjoittaja ei voi tehdä paljoa näin rajoitetussa esityksessä. Kirja ei anna perpektiiviä asioiden kehittymiseen, mutta kuitenkin sentään jotain tuntua asiaan. Mielestäni kirja on enemmän kuin hieman simplistinen (yliyksinkertaistava), mutta se on hyvä alku niille, joille ei ole lainkaan esitietoja ja jotka eivät halua käyttää enempää aikaa ja vaivaa opiskeluun. Niille jotka haluavat hieman kokonaisemman kuvan, suosittelen esimerkiksi seuraavaa teosta: Bruce Shelley: Church History in Plain Language.

------------

Gordon Fee & Douglas Stuart: Kirjojen kirja - Avaimia Raamatun tulkintaan

4/5 tähteä

Perusteos Raamatun ymmärtämiseen ja soveltamiseen

Tämä kirja käsittelee eksegetiikkaa ja hermeutiikkaa, toisin sanoen miten ymmärtää raamatuntekstejä niiden alkuperäisessä kontekstissa ja soveltaa niitä omana aikanamme. Kirjoittajat ovat tunnettuja evankelikaalisia raamatuntutkijoita. Kirja on helppo lukea. Kun luvut on sisäistänyt, ymmärtää perusteita Raamatun eri kirjallisuudenlajeista. Perussanoman kustantama suomennos kehuu kirkkoraamattua vuodelta 1992 ehkä hieman liikaa. Englanninkielisessä laitoksessa on lopussa hyödyllinen bibliografinen luettelo Raamatun kommentaareista (selitysteoksista).

----------------

Alister McGrath: Kristillisen uskon perusteet - Johdatus teologiaan

5/5 tähteä

Erittäin hyvä johdanto systemaattiseen ja historialliseen teologiaan

Kirjan avulla on hyvä aloittaa systemaattisen ja historiallisen teologian opiskelu. McGrath tuntee alansa hyvin. Hän kirjoittaa lukijoille, joilla on vain vähän esitietoja. Hän on valinnut deskriptiivisen (kuvailevan) tavan käsitellä kristillistä oppia, ei preskriptiivistä (määräävä). Kirjaa käytetään monissa yliopistoissa ja teologisissa seminaareissa useissa maissa mukaanlukien Suomessa. McGrathin englanti on sujuvampaa kuin suomenkielinen käännös.

-----------

Craig Blomberg: Making Sense of the New Testament (Three Crucial Questions)

4/5 tähteä

Hyvä alkeiskirja maallikolle

Teos on hyvin lyhyt johdanto Uuteen testamenttiin. Kirjoittaja on tunnettu evankelikaalinen raamatuntutkija. Blomberg ei yritä kattaa liian paljoa. Hän keskittyy eniten Jeesukseen ja Paavaliin. Hän antaa bibliografisia suosituksia niille, jotka haluavat mennä syvemmälle. Kirja on helppo lukea. Voi huomata että kirjoittaja on asiantuntija. Suosittelen teosta niille, joilla on vähän, tai ei lainkaan, teknistä tietämystä aiheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti