lauantai 9. joulukuuta 2017

Evankeliumi: Taistelu on voitettu

Suomen Viikkolehti 05.12.2017 

Evankeliumi tarkoittaa hyvää sanomaa siitä, että jotain todella hyvää ja tärkeää on tapahtunut. Vanhassa testamentissa hyvä uutinen tarkoitti yleensä voittoa taistelusta. Roomalaisessa maailmassa sanaa käytettiin muun  muassa hallitsijan syntymisen ja valtaan astumisen yhteydessä.

Uusi testamentti julistaa, että meille on syntynyt Kuningas, jolla on valta. Odotus on päättynyt. Herra on tullut Siioniin. Vankeuden aika on ohi. On koittanut riemuvuosi, jolloin velat annetaan anteeksi, taakat otetaan pois ja orjat päästetään vapauteen. On tullut aika iloita. Kristus on voittanut taistelun.

Terve suhde

Hyvän sanoman tuoja julistaa Jumalan rauhaa. Heprean sana shalom pitää sisällään turvallisuuden, menestyksen, tyytyväisyyden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. Kyseessä on rauha Jumalan, itsemme ja lähimmäistemme kanssa — terve suhde taivaaseen, omaan sisimpään ja toisiin ihmisiin.

Hyvä sanoma koskee Jumalan valtakunnan, eli Jumalan kuninkaallisen hallintavallan, esiinmurtautumista. Jumalan voiman vaikutuksesta sairaita paranee, kuolleita herää ja pahan voimia karkotetaan. Tämä ennakoi aikaa, jolloin kaikki sairaat parantuvat, koittaa yleinen ylösnousemus ja pahan vallat lyödään lopullisesti.

Puhdas evankeliumi 

Evankeliumin julistuksen sisältö on julistajan motiivejakin tärkeämpi asia. Julistuksen sisältö täytyy varjella puhtaana. Evankeliumi on julistusta Jeesuksen kärsimyksistä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Jumala on toteuttanut Kristuksen persoonassa ja työssä ratkaisevan pelastustapahtuman.

Evankeliumi on pelastava sana Jumalalta. Kyse on voimallisesta ja uuttaluovasta sovituksen julistuksesta. Jumala on tehnyt sovinnon Pojassaan. Hän kutsuu meitä kääntymään puoleensa ja suostumaan armahdettaviksi ja ottamaan uskon kautta vastaan syntiemme anteeksiantamuksen. Armon vastaanottamisen myötä saamme käydä sisälle Jumalan valtakuntaan ja voimaksemme Pyhän Hengen lahjan. 

Valtakunnan arvot 

Pyhä Henki vaikuttaa meissä muutosta parempaan, mutta elämänmuutos ei ole pelastuksen ehto, vaan pelastuksen seuraus. Pelastuksen perusta on Jeesus Kristus ja hänen täytetty työnsä. Evankeliumi haastaa meitä kasvamaan kohti Jumalan valtakunnan arvoja, vaikka prosessi jää meillä tässä ajassa kesken. Vasta perillä olemme täysin pyhiä ja puhtaita.

Evankeliumi on hulluutta maailmalle, mutta kuitenkin se on saanut ja saa edelleen aikaan hyviä asioita. Evankeliumin vastaanottaminen ja siitä eläminen vaikuttaa kristillisiä hyveitä, uskoa, toivoa ja rakkautta. Evankeliumi antaa meille terveitä arvoja ja muuttaa yksilöiden, yhteisöjen ja kansojen historiaa. 

Varma toivo 

Evankeliumi ei rajoitu vain tähän aikaan. Jumala on valmistanut lopullisen kodin Kristuksen seuraajille. Se on päämäärä, jota kohti olemme pyhiinvaelluksella. Meillä kristityillä on varma toivo uudesta kauniimmasta maailmasta. Me Jeesuksen seuraajat saamme elää siellä ikuisesti. 

Juha Mikkonen 

seurakuntapastori,Viitasaaren vapaaseurakunta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti